Kalemljenje jabuke OKULIRANJEM – Vratite u voćnjake stare i zaboravljene sorte! /FOTO/

U našim voćnjacima uzgaja se ograničen broj sorti jabuka. Primjena kalemljenja omogućiće vam da otkrijete stare zaboravljene sorte (teško se nalaze u prodavnicama) i koje imaju izuzetno kvalitetan ukus.

KADA DA KALEMITE?

U avgustu ili septembru

ŠTA SE KALEMI?

Pupoljak željene sorte sa komadićem kore, plemka.

NA ŠTA SE KALEMI?

Na jabuku staru dvije godine, posađenu prethodne jeseni ili zime (podloga).

POGLEDAJTE TABELU – IZBOR PODLOGE

PLEMKA

U julu ili avgustu odsijecite mladu grančicu koja je već odrvenila (drvenasta grančica) i koja ima dobro formirane, dakle, dobro vidljive pupoljke. Odmah odsijecite sve listove, ali tako da sačuvate peteljke. Stavite grančicu u vlažnu krpu dok čekate kalemljenje (najviše dva do tri dana).

Plemka
Plemka

Uzmite sa sredine grančice jedan pupoljak sa peteljkom i komadićem kore, a sve zajedno treba da bude najmanje 2 cm.

Držite grančicu jednom rukom. Drugom rukom obilježite dio kore koji morate da odsiječete jednim rezom nožića za kalemljenje sa svake strane pupoljka, otprilike 1 cm iznad i 1 cm ispod njega.

Zarežite oštricom nožića ispod kore u ravni sa gornjim rezom lagano naginjući nožić. Jednim oštrim pokretom spustite oštricu prema drugom rezu. Teškoća je u tome što poupoljak treba odrezati samo jednim pokretom, a ako tako ne učinite drveni iverak će ostati ispod kore. U tom slučaju lagano ga odstranite nožićem.

Odstranjivanje pupoljka sa peteljkom
Odstranjivanje pupoljka sa peteljkom

Tako pripremite plemku tačno u trenutku kalemljenja.

PODLOGA

Odaberite podlogu koja je već dobro razvijena i stara dvije godine. Očistite osnovu podloge od ostataka zemlje, a kasnije zarežite u obliku slova ” T ” na otprilike 10 cm od zemlje.

Na 2 cm duži vrhom nožića napravite jedan horizontalni usjek. Kasnije se spustite za 3 cm do 4 cm kako biste napravili jedan uspravan rez. Stavite nožić ispod kore da biste je lagano podigli.

Podloga
Podloga

SPAJANJE

Stavite plemku ispod kore, tako da peteljka bude usmjerena nagore, a pupoljak smjestite u sredinu uspravnog usjeka. Ako je to potrebno, odsijecite komad kore koji prelazi iznad poprečnog reza da biste omogućili dobar kontakt između podloge i plemke.

Spajanje podloge i plemke
Spajanje podloge i plemke

Jednom kada je plemka na svom mjestu, vežite je vlažnom rafijom bez jakog stezanja i pazite da ne pokrijete pupoljak.

NAPOMENA:

Potrebno je sačekati sljedeće proljeće kako biste saznali da li se kalem primio. Srastanje se zapravo događa prije zime, ali kalemljeni pupoljak zapravo “spava” sve do buđenja vegetacije i ponovnog rasta.

Odsijecite podlogu za trećinu njene visine, zatim za polovinu, a onda potpuno (tačno iznad tačke kalemljenja), i to postepeno kako razvija mladica plemke. Privežite mladicu za naslon kako bi bila uspravna.

Izvor: www.agrosavjet.com / Autor: Žan-Iv Deni Returnar – Abeceda rezidbe

Preporuka za vas