Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako zaštititi agrume od niskih temperatura?

Kako zaštititi agrume od niskih temperatura?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Agrumi su jako osjetljivi na niske temperature pa ih je krajem jeseni potrebno zaštititi. Sve vrste agruma ne podnose jednako niske temperature. Neke su vrste otpornije, a neke manje otporne. Temperature od nekoliko stepeni ispod nule agrumima već mogu nanijeti ozbiljne probleme. Na stablima najprije smrzava lišće, a kod nižih temperatura i jednogodišnje i dvogodišnje grančice. Krajem jeseni, pojedinačna stabla agruma, najbolje je zaviti mrežama ili agril folijom.

U Hercegovini gotovo da i ne postoji okućnica bez zasađenih stabala agruma. Upravo, zbog njihovog velikog broja sve češći su i upiti na koji način ove osjetljive voćke zaštiti od hladnoće. Poznato je da su agrumi osjetljivi na niske temperature, u što smo se mogli uvjeriti proteklih godina kada su pojedina stabla agruma, na osjetljivim lokalitetima, stradala od niskih temperatura.

U posljednjih dvadesetak godina na području Hercegovine nisu zabilježene veće zimske hladnoće mada su se temperature znale spuštati i desetak stepeni ispod nule. Srećom, radilo se samo o kratkotrajnim hladnoćama koje nisu ostavile značajnijeg traga na stablima agruma koja su bila zaštićena.

Međutim, iako nisu ugrozile opstanak stabala te su hladnoće djelovale na smanjenje uroda tokom naredne godine. To je i razumljivo jer kratkotrajne hladnoće su ipak dovele do gotovo neprimjetnog smrzavanja grana krošnje, ali i do puno opasnije pojave – defolijacije ili opadanja lišća.

Potpuno opadanje lišća najčešći je uzrok ugibanja stabala agruma, posebice u Hercegovini. Onome tko je tijekom zimskih mjeseci posjetio bližu okolicu, primjerice Mostara, jasno je o čemu se radi. Hladni, gotovo orkanski vjetrovi koji pušu bez prestanka i nekoliko tjedana uzastopce dovode do toga da krošnja stabla agruma ostaje gotovo bez ijednog lista. Na taj način, njihovim opadanjem, stabla agruma gube tvari nužne za dalji opstanak.

Kako zaštititi agrume od niskih temperatura

Temeljna mjera odnosi se na prekrivanje krošnje mrežom gustih okaca. Na taj se način bitnije ublažavaju udari vjetra te se onemogućuje naglo i jako gibanje krošnje. Osim što sprečavaju opadanje lišće i lomljenje grana prekrivanjem se krošnje agrumi štite i od mraza tj. ublažavaju se niske temperature zraka ispod mreže.

Istodobno, kroz okca mreže prodire i dio sunčevih zraka nužnih za normalno odvijanje životnih aktivnosti lišća tijekom zime. Zbog toga se u zaštiti agruma nikako ne smiju koristiti nepropusni materijali kao što su plastične folije ili PVC vreće.

Osim mreže, za zaštitu agruma od hladnoće, može se koristiti i agril folija koju hobisti najčešće koriste za zaštitu agruma. Primjena agril folije je vrlo jednostavna, a vrlo učinkovito štiti agrume od niskih temperatura i jakih udara vjetra.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI