Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako se riješiti voćnih mušica

Kako se riješiti voćnih mušica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćne mušice su čudna stvorenja. Kada vam se jednom nastane u kući ili kancelariji, veoma je teško rješiti ih se. Voćne mušice su česti stanovnici domova, restorana, supermarketa ili bilo kojeg drugug mjesta gdje ima hrane (kuvane ili sirove) koja je podložna truljenju i fermentaciji.

Operite konzerve od piva i gaziranih pića sapunom i vodom, ili ih stavite u dobro zatvorenu kesu ili torbu gdje ne ulazi vazduh. Voćne mušice vole pivo i gazirana pića, tako da vam ovaj metod može zaista pomoći.

Napravite zamku voćnoj mušici tako što ćete sipati malo crvenog vina u plitak sud, pokriti ga plastičnom kesom koju ćete rastegnuti i pričvrstiti plastičnom gumicom za sud. Izbušite nekoliko rupa na površini. Privučene vinom, mušice će domileti i ući, a onda neće moći više da izađu napolje. Možete koristiti i neko voćno sirće kao na primjer od jabuke, kao zamjenu za vino.

Evo još jede zamke za mušice:

Da biste napravili potpuno bezbjednu zamku za voćne mušice bez ikakvih hemikalija, sve što vam je potrebno je prazna tegla, parče papira, jabukovo sirće i tečnost za pranje sudova. Onda urolajte papir inapravite fišek, ali tako da ostavite samo malu rupu na dnu fišeka. Uži kraj fišeka stavite na dno, a širi kraj iznad tegle. Fišek i vrh tegle zalijepite samoljepljivom trakom. Veliki broj voćnih mušica ulaziće u teglu sa fišekom, ali neće moći da izleti nazad. Poslije određenog vremena iznesite teglu napolje. Čistite teglu i mijenjate papir na svakih dan ili dva.

Druga varijanta jeste da uradite sve isto, samo što ćete umjesto tegle upotrjebiti plastičnu flašu. Isjecite gornju trećinu flaše, okrenite je i postavite u donji dio flaše, ali tako da otvor ne dodiruje dno.

Činija sa svježim voćem možda izgleda lijepo na vašem kuhinjskom stolu, ali je to ujedno ipoziv voćnim mušicama da je napadnu. Naime, ove mušice veoma privlači miris voća i povrća koje zri i fermentira, a to se najčešće događa tokom ljeta ili početkom jeseni.  Najbolje je da sve voće i povrće držite u frižideru. One voćne vrste koje ne možete da skladištite u frižideru, kao što su banane, pojedite prije nego što prezru. Ukoliko imate voćke koje bi mogle da se ukvare već za dan ili dva, nemojte ih bacati, već od njih napravite smuti.

Takođe, redovno provjeravajte krompir ili crni luk, jer samo jedna ugnjila glavica crnog luka ili krtola mogu privući roj voćnih mušica.

Poprskajte kuću razblaženim uljem od limunove trave. Samo 10 kapi ulja biće efikasno za 60 ml vruće vode. To može da ubije ne samo voćne mušice, već i paukove, mrave i ostala puzeća stvorenja.

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...