Nedjelja, 24 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se pravilno zalijevaju hortenzije

Kako se pravilno zalijevaju hortenzije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako djeluju da se lako održavaju, istina je potpuno drugačija i za nju važe posebna pravila, a najvažnija su ona – kako je zalivati.

Čak i oni koji su do sada uspijevali da svoju baštu ili balkon učine prelijepim sa cvijećem, to ne znači da znate sve o zalivanju svake biljke. Svi znamo da svaka biljka ima različite zahvtjeve, pa dok neke biljke uspijevaju u uslovima suše, drugem poput hortenzija to nikako ne vole.

Ako tome dodamo i koliko različitih vrsta hortenzija postoji i njjihov veliki dijapazon boja, dobijamo jako komplikovana pravila za zalivanje.

Srećom, većina hortenzija ima slične zahtjeve, a to uključuje bogatu podlogu od vlažne, dobro drenirane zemlje.

Koliko vode mormo da damo ovim prelijepim biljkama kako bi postigle savršene uslove za rast?

Zalivanje nedavno zasađenih hortenzija

Kao i svakom novozasađenom članu vaše bašte, nedavno zasađenoj ili razmnožavanoj hortenziji biće potrebno malo više vode nego etabliranoj. Trik sa većinom novih biljaka je da se izbjegne da se zemlja osuši dok se korenje razvija, što obično traje dve do tri nedjelje.

Jedan od načina da se to uradi je upoznavanje sa svojim tlom. U zavisnosti od uslova u vašoj bašti i količine vjetra, kiše i sunca – vaše tlo će se sušiti različitom brzinom. Pošto većina hortenzija voli polusijenku, takođe možete da im pomognete da se previše ne osuše tako što ćete ih posaditi na mjesto koje nema previše sunca i zaštićeno je od jakih vjetrova.

Određivanje količine vode za vaše biljke hortenzije

Da biste utvrdili koliko vode treba vašoj novoj hortenziji, počnite sa zalivanjem dva-tri puta nedeljno (manje u proleće i jesen, a više ljeti) i provjeravanjem tla između zalivanja. Prstom napipajte tlo oko osnove biljke i provjerite da li je suvo. Ako vaša hortenzija pokazuje znake suvoće (poput opadanja listova), možda ćete morati da povećate režim zalivanja.

Samo zapamtite kod većih biljaka hortenzije (kao što su drveće i žbunje), da su ređe, ali dublje zalivanje bolje od češćih i kraćih. Drugim riječima, najbolji način za zalivanje hortenzije je puštanje crijeva da radi pod niskim pritiskom u dnu biljke nekoliko minuta. Dugo duboko zalivanje dva do tri puta nedeljno biće mnogo efikasnije (pošto mora da dopre do većeg korijenovog sistema dublje u tlu) od kratkog zalivanja gornjeg sloja zemlje ako zalivate kanticom i sl.

Profesionalni savjet: Zalivajte svoje biljke ujutru ili rano uveče da biste izbjegli brzo isparavanje na podnevnoj vrućini. Takođe ćete željeti da razmislite i o đubrenju hortenzija nekoliko puta svake sezone rasta i smanjenju na kraju sezone.

Hortenzije u saksijama

Hortenzije u saksijama će morati da se zalivaju češće od onih u zemlji. Pošto žive u manjem prostoru, možete očekivati da će se ovaj prostor osušiti brže nego što će tlo. Da bi vaša hortenzija u saksiji rasla i bila zdrava, pokušajte da je zalivate svaki drugi dan tokom ljeta. Ako se zemlja između zalivanja čini previše vlažnom (zapamtite, oni vole vlažnu, a ne natopljenu zemlju), smanjite režim zalivanja na svaki treći dan.

Dobra vijest o hortenzijama u saksiji je da je relativno lako osigurati da vaša biljka pravilno drenira i, zbog čega je malo vjerovatno da vaša biljka pati od neke od uobičajenih zamki „pretjeranog zalivanja“. Očigledno ćete željeti da posadite svoju hortenziju u saksiju sa drenažnim rupama i budite sigurni da se višak vode pravilno odvodi svaki put kada je zalivate.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI