Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKako rashladiti mačku na tropskim temperaturama

Kako rashladiti mačku na tropskim temperaturama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom vrelih ljetnih dana i tropskih temperatura, životinjama je još teže nego ljudima da podnesu izuzetno visoke temperature.

I dok pse možete okupati, rashlađivanje mačaka je nešto teže posebno većina njih ne vole vodu i kvašenje krzna.

Ipak, prema savjetu veterinara postoje načini da vašoj maci olakšate ove vrele dane.

1. Voda

Postavite posude sa čistom vodom svuda po kući kako bi mačka mogla da ima nesmetani pristup vodi koja joj je neophodna za hidrataciju. Primijetićete da se mačke po vrelom danu nepogrešivo zavuku u najhladniji kutak i najčešće drmaju, manje se kreću zato je bitno da im voda bude na dohvat šapa. Čak i ako imate klima uređaj u stanu kojim održavate optimalnu temperaturu ona će i dalje uglavnom spavati. Takođe, moguće je da će tokom vrelih dana jesti manje hrane, ali neka vas to ne brine.

2. Vlažan peškir

Iako ne vole da se kupaju mačku možete rashladiti vlažnim peškirom. To će joj prijati i neće se buniti. Ako imate dugodlake mačke redovno ih češljajte kako se dlaka ne bi mrsila, jer to otežava prirodno rashlađivanje životinje.

3. Sklonite tepihe

U najtoplijim danima sklonite tepihe i prostirke posebno sa pločica koje su uvijek nešto hladnije kako biste omogućili vašoj maci da leži na njima i tako se hladi. Tokom tropskih temperatura verovatno će izbegavati da se mazi sa vama, ali to nije zato što vas ne voli, već joj je vruće, a kad leži u krilu dodatno se greje.

4. Podloge za rashlađivanje

Na tržištu postoje brojni proizvodi koji vam mogu pomoći da rashladite svoje ljubimce. Jedan od njih su specijalne podloge za rashlađivanje koje mogu da koriste i mace i kuce. Prostirka je napunjena specijalnim gelom koji hladi, pa nema potrebe čak ni da ga stavljate u frižider prije upotrebe. Mački će taman dobro doći da spusti temperaturu tela i tako se rashladi.

5. Proverite šape

Obratite pažnju na mačije šape jer se tu nalaze njene znojne žlezde. Ako za njom ostaju vlažni tragovi, to je znak znojenja, tako da je potrebno dopuniti joj posudu vodom.

Posebno obratite pažnju i na simptome toplotnog udara kod mačaka:

  • pretjerano dahtanje
  • letargija
  • balavljenje
  • temperatura
  • povraćanje
  • kolaps i nesvjestica

Ako ste primijetili neki od ovih simptoma odmah potražitepomoć veterinara.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI