Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako prepoznati da kalemljenje nije uspješno obavljeno!

Kako prepoznati da kalemljenje nije uspješno obavljeno!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji više vanjskih znakova po kojima se može prepoznati nepodudarnost podloge i plemke odnosno da kalemljenje nije dobro obavljeno.

Očit znak nepodudarnosti jeste slab primitak plemki, a zadovoljeni su svi drugi uslovi za kalmeljenje.

Drugi znak nepodudarnosti jeste pucanje na mjestu kalemljenja, pri čemu je prelom relativno gladak i ravan, a ne grub i isprekidan.

Postoje i drugi znakovi nepodudarnosti koje je teže sa sigurnošću prepoznati jer se slični znakovi mogu javiti i zbog drugih problema u rastu voćaka kao što su nedostatak hraniva ili napada bolesti i štetočina. Na primjer, može doći žućenja i preranog opadanja lišća. Rast voćke slabi, mnoge mladice odumiru. Iz podloge može potjerati veliki broj korjenovih izdanaka. Ponekad se kao znak nepodudarnosti javljaju velike razlike u rastu podloge i plemke.

Kalemljenje je postupak spajanja podloge i plemke koje nakon srašćivanja tvore jedinsvenu voćku.

Plemka je onaj dio voćke koji se kalemi na podlogu kako bi se iz nje uzgojila krošnja i dobili plodovi. Zavisno od načina kalemljenja, plemka može biti dio izbojka ili samo jedan pupoljak.

Kalemljenjem ne dolazi do bilo kakvih genetskih promijena podloge ili plemke pa je kalemljenje takodje jedan od načina vegetativnog razmnožavanja voćaka kojim se proizvode sadnice svih voćaka koje se ne uzgajaju na vlastitom korijenu.

Autor: prof.dr.sc. Tomislav Jemrić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI