Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako odabrati SVJEŽU ribu?

Kako odabrati SVJEŽU ribu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Volite da spremate ribu, ali ne znate na šta da obratite pažnju kada je kupujete na pijaci?  Raspitali smo se kod profesionalnih kuvara o čemu morate posebno voditi računa.

Ako ste jedni od onih koji je ne spremaju tako često ovu veoma rizičnu namirnicu ili je pripremate najčešće za slavu, sama pomisao da ćete morati da satima tražite po pijaci prilikom kupovine može biti pomalo zastrašujuća. Šta je ono što tražite? Kako da znate da je riba svježa? I šta treba izbjegavati?

Evo nekoliko savjeta za odabir svježe riječne ili morske ribe sljedeći put kada idete u kupovinu.

Miris ribe

Prvo provjerite miris. Ribarnica i riba će mirisati na čistu i svježu i pomalo na okean i morsko bilje. Ako je riba svježa nikada ne bi smjela da miriše neuobičajno i loše. To je prvi znak da riba nije svježa.

Oči ribe

Ako kupujete svježu ribu, proverite joj oči. Oči bi trebalo da budu sjajne i pune. Mutne (ili „mlečne“) oči govori nam da je riba dugo stajala u ribarnici.

Koža ribe

Obavezno pogledajte kožu i škrge. Ako riba je sveža, koža joj je svijetla i metalik boje. Koža ne smije biti masna, čak ni na škrgama. Dodirnite ribu. Riba bi trebala biti lijepa i čvrsta, ne smije biti mekana ili lepljiva.

Vodite računa da škrge budu čiste i jarko crvene boje. Kako riba stari, njene škrge će potamniti i početi da postaju smeđe. Sluzave škrge su siguran znak da se riba kvari.

Riblji odresci i fileti

Kada kupujete odreske ili filete, provjerite da li je meso jarko i čvrsto, a ne gusto i mekano. Provjerite strukturu mesa da biste bili sigurni da je glatka i netaknuta, a ne slomljena ili ljuskava. I budite sigurni da se meso osjeća – i miriše – čisto; meso može biti vlažno, ali svaka vlaga treba biti bistra, ne zamućena i meso nikada ne bi trebalo da bude ljigavo. Kod zamrznute ribe obavezno provjeriti deklaraciju.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...