Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako izbjeći gubitak prinosa krompira zbog mraza i snijega u proljeće?

Kako izbjeći gubitak prinosa krompira zbog mraza i snijega u proljeće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir je jedna od najvažnijih i najraširenijih usjeva u poljoprivredi, a njegov uzgoj zahtijeva pažljivo planiranje i brigu tokom cijele godine. Krompir je osjetljiv na nepovoljne vremenske uslove poput niskih temperatura i snijega, a ova situacija može postati ozbiljan problem u kasno proljeće, kada se posijani krompir počinje razvijati.

Niski temperaturni uslovi, zajedno sa snijegom, mogu uzrokovati oštećenja krompira i dovesti do smanjenja prinosa ili gubitka usjeva. U ovom članku, razmatramo neke strategije koje se mogu koristiti za zaštitu krompira od snijega i mraza tokom proljeća.

  1. Pokrivanje krompira

Jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih strategija za zaštitu krompira od snijega i mraza je pokrivanje krompira. Postoji nekoliko načina za pokrivanje krompira, uključujući upotrebu mulča, agrotekstila, folije, ili bilo kojeg drugog materijala koji može pružiti toplotnu izolaciju. Ovi materijali će zadržati toplotu tokom noći i zaštiti krompir od niskih temperatura i mraza.

Pročitajte: Spasite svoje usjeve od propadanja! Kako agril folija može pomoći u borbi protiv nepredvidivih vremenskih uslova u proljeće

  1. Korištenje zaštitnih struktura

Druga strategija za zaštitu krompira od snijega i mraza je korištenje zaštitnih struktura, poput staklenika, tunela ili malih plastenika. Ove strukture će zadržati toplotu i zaštititi krompir od niskih temperatura i snijega. Međutim, ova strategija zahtijeva više ulaganja i truda u odnosu na pokrivanje krompira.

  1. Planiranje sjetve

Još jedna važna strategija za zaštitu krompira od snijega i mraza je planiranje sjetve. Krompir treba zasaditi kada se očekuje toplije vrijeme, a izbjegavati sadnju u vrijeme kada su temperature još uvijek niske. Također je važno odabrati vrstu krompira koja je manje osjetljiva na niske temperature.

  1. Navodnjavanje

Navodnjavanje može pomoći u zaštiti krompira od niskih temperatura i snijega. Topla voda može pomoći u podizanju temperature tla i čuvanju krompira od smrzavanja. Navodnjavanje je najučinkovitije u kombinaciji s pokrivanjem krompira kako bi se zadržala toplota u tlu.

  1. Uklanjanje snijega

Ako se krompir već nalazi u zemlji ispod površine, niski snijeg može biti koristan u zaštiti krompira od mraza. Međutim, ako se očekuje velika količina snijega, potrebno ga je ukloniti kako bi se izbjeglo oštećenje krompira. Ako se snijeg ne ukloni, može se stvoriti sloj leda na tlu, što će otežati rast i razvoj krompira.

Zaključak

Zaštita krompira od snijega i mraza u kasno proljeće ključna je za uspješan uzgoj krompira. Postoji nekoliko strategija koje se mogu primijeniti za zaštitu krompira, uključujući pokrivanje krompira, korištenje zaštitnih struktura, planiranje sjetve, navodnjavanje i uklanjanje snijega. Odabir prave strategije ovisi o vašim specifičnim uslovima uzgoja krompira i vašem proračunu. U svakom slučaju, važno je brzo djelovati kada se očekuju niski temperaturni uslovi kako bi se izbjegla šteta na vašem krompiru.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI