Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako da pripremite organski vrt za zimu

Kako da pripremite organski vrt za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

ORGANSKI VRT – Ako odemo u šumu primijetićemo da tlo nikada nije golo, već je prekriveno debelim slojevima organske mase koju s vremenom razgrađuju milijarde oku nevidljivih mikroorganizama, stvarajući plodan humus koji je hrana svom tom ogromnom drveću, grmlju i cvijeću. Organski vrtlari svoje vrtove obrađuju na način da oponašaju prirodu, postepeno dovodeći sav biljni i životinjski svijet u prirodnu ravnotežu. Svaki organski vrtlar koji je upoznat sa organskim načinom vrtlarenja svoj vrt će promatrati kao jedinstvenu cjelinu biljnih i životinjskih organizama te će jačati i maksimalno koristiti sve potencijale ekosistema ne narušavajući ni jedan njegov dio.

Bez obzira da li ste tek krenuli u avanturu organskog vrtlarenja ili ste na prelasku iz konvencionalnog na organski uzgoj bilja, potrebno je pridržavati se određenih pravila.

U ovom tekstu saznaćete kako pravilno pripremiti vaš vrt za zimu kako biste sačuvali milione oku nevidljivih živih stvorenja u tlu, koji će iz godine u godinu raditi za Vas, a Vaš vrt učiniti pravim plodnim prostranstvom na kojemu rastu zdravi i prelijepi plodovi.

Kako pripremiti organski vrt za zimu

  • Gredice počistite od biljaka koje su završile svoju vegetaciju i odložite ih na kompostnu hrpu. Sav jednogodišnji korov počupajte i ostavite pokraj gredica kako bi ih nakon gnojidbe ponovno vratili na gredice (malč).
    Tlo na gredicama prorahlite pomoću bio vila kako bi se zemlji omogučio nesmetan protok zraka i vode (suvišne padaline).
    Ako je tlo u vašem vrtu glinasto i zbijeno pospite ga pijeskom ili kokosovim vlaknima te lagano ukopajte motikom. Tlo će u proljeće biti prozračnije i rahlije što će olakšati rast korijenastih kultura poput mrkve i peršuna. Takođe ga možete posuti i sa drvenim pepelom (idealno za kisela tla), pazeći pritom da ne pretjerate. Držite se mjere oko 1 kg na 10 kvadrata. Pepeo je izvrsno gnojivo koje će obogatiti tlo sa kalcijumom, kalijumom i dr. mikronutrijentima važnima za rast vaših biljaka.
    Pognojite tlo sa svježim stajnjakom, vrtnim kompostom ili nekim drugim organskim gnojivom koje će poboljšati njegovu strukturu (povećati plodnost).
    Preko stajnjaka (komposta, dehidriranog organskog đubriva) možete dodati još nekoliko slojeva kao kad slažete kompostnu hrpu. Iskoristite svu organsku masu sa kojom raspolažete (lišće, pokošena trava, jednogodišnji korov koji ste počupali sa gredica, listovi koprive i gaveza, sjeckane grančice od orezivanja, usitnjena kukuruzovina, sijeno, slama i sl.). Neka masa bude rastresita i prozračna kako bi se prije razgradila.

U proljeće, tjedan dana prije nego započnete sjetvu ili sadnju, svu neprerađenu masu uklonite sa gredica i odložite na kompostnu hrpu. Veoma je bitno da izložite tlo sunčevim zrakama da bi se zagrijalo i prosušilo kako bi biljčice dobile idealne uslove za normalan rast i razvoj.

Izvor: organskocarstvo.blogspot.com

PROČITAJTE:

Pročitajte kako da iskoristite OPALO LIŠĆE – Besplatno organsko đubrivo

Jogurt kao ORGANSKO mikrobiološko đubrivo za bolji rast biljaka!

Borba s puževima u organskoj proizvodnji povrća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI