Petak, 19 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKako da odredite najpovoljniji trenutak za obradu tla

Kako da odredite najpovoljniji trenutak za obradu tla

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako ne biste tlo obrađivali premokro ili presuvo te pogoršali plodnost i pokvarili strukturu tla, vrlo je važno odabrati najpovoljniji trenutak za obradu tla.

Lagana pjeskovita tla lako obrađujemo i kad su suva i kad su mokra jer su uvijek sipka.

Srednje teška ilovasta tla valja obrađivati kad sadržavaju 40-60% vlage od svoga maksimalnog kapaciteta, odnosno kad su osrednje vlažna. Razdoblje kad su teška glinasta tla povoljna za obradu najkraće je jer je u njih razmak između pretvrdog i ljepljivog stanja vrlo kratak.

Obrađujete li takva tla prevlažna, pa ih ostavite da se prosuše, ona se jako stvrdnu, pa ih je teško usitniti.

Pročitajte: Dezinfekcija supstrata za dobar uspjeh

Stoga u jesen najprije treba obraditi teška tla prije nego što se previše natope vodom i postanu ljepljiva, potom srednje teška i na kraju lagana pjeskovita tla.

U proljeće pak najprije valja obrađivati lakša tla jer se ona prva prosuše, potom srednje teška, pa teška, koja se prosuše najkasnije. Ako je tlo teško, glinasto i ljepljivo, bolje ga je obrađivati kad je malo suše nego dok je prevlažno. Ako je presuvo, može se mala površina kao što je gredica u povrtnjaku poškropiti, pričekati nekoliko sati da tlo upije vodu i potom štihati.

Najpovoljniji trenutak za obradu tla u voćnjaku, povrtnjaku ili cvjetnjaku, možete odrediti vrlo jednostavno na nekoliko načina.

Prošetajte se po vrtu – ponesite štihaču – i pogledajte kakav su otisak ostavili đonovi vaših cipela. Ako su otisci jasno vidljivi, možete početi štihati.

Pročitajte: Organska đubriva za đubrenje voćnjaka

Najjednostavnije ćete odrediti je li tlo povoljno za obradu uzmete li grudvicu zemlje u šaku i stisnete je. Ostane li nakon otvaranja šake zemlja zbijena i slijepljena, ne žurite se s obradom; pričekajte još malo da se tlo prosuši do dubine štihače.

Je li tlo u povoljnom stanju za obradu najbolje je procijeniti pri pokušaju štihanja ili kopanja. Utisnite štihaču u zemlju i promotrite koliko se tla pritom odlomilo. Ako je širina odlomljene grude jednaka širini lopate, ako se tlo pri kopanju i štihanju lijepo rahli i miješa, tlo je u najpovoljnijem stanju za obradu. Ako se tlo pri štihanju i kopanju lijepi za štihaču i razmazuje, tlo je premokro; ako se kida u velike grude znači da je presuvo.

I na kraju još jedan test: uzmite grudvu zemlje i pustite da slobodno padne. Ako se grudva u dodiru s tlom rasprši, pravi je trenutak za obradu tla.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

đuveč u tegli

ĐUVEČ U TEGLI – Probajte i uvijek ćete spremati ovu zimnicu!

Zima je duga, a povrće nam je veoma potrebno tokom zimskih dana. Đuveč u tegli je zmnica uz koju ćete uvijek imati pri ruci...