Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako čuvati paradajz da ne postane brašnast?

Kako čuvati paradajz da ne postane brašnast?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljudi imaju različita mišljenja o tome kako čuvati paradajz, ali svi žele isti rezultat: svjež, sladak, kiselkast paradajz za jelo i kuvanje što je duže moguće.

Bez obzira da li paradajz koristite za brz gaspačo, obilan, sporo kuvan paradajz sos ili ih jedete kao jabuke, morate da znate kako da ih čuvate da bi bili spremni za upotrebu. Nastavite da čitate da biste saznali sve o tome kako pravilno skladištiti paradajz.

Kako čuvati paradajz

Ako paradajz još nije zreo, najbolje ga je čuvati na polici nekoliko dana dok ne sazre. Znaćete da je zreo kada budu mirisan i blago mekan na dodir. Kada sazre, ili ih konzumirajte ili ih stavite u frižider da sačuvate svježinu. Zreli paradajz može da ostane svjež u frižideru oko dvije nedjelje.

Pročitajte: Šest biljaka koje nije dobro sadatiti blizu PARADAJZA – Prinos će vas iznenaditi!

Možete li čuvati paradajz u frižideru?

Ukratko, da, paradajz možete čuvati u frižideru, ali važno je uzeti u obzir zrelost paradajza. Hlađenje prekida proces zrenja, a niko ne želi da jede zrnast, blag, nezreo paradajz. Ako nezreli paradajz stavite u frižider, ostaće takvi – nikad tako ukusni kao što su mogli da budu. Ako odaberete ili uspijete da kupite savršeno zreo paradajz, ili ga pojedite ili ohladite.

Što se tiče prezrelog paradajza, obavezno ga stavite u frižider da biste usporili njihovo kvarenje, i imajte na umu da možete da koristite mekani, prezreli paradajz za sosove od paradajza.

Pročitajte: Dvije metode za sadnju paradajza uz koje ćete ostvariti najbolji prinos

Kako čuvati narezan paradajz

Pošto kožica štiti “meso”, najbolje je da paradajz čuvate cijele za skladištenje, ali ako se nađete sa ostatkom paradajza koji je isječen, postoji način da duže ostane svjež. Jednostavno pokrijte isječenu stranu plastičnom folijom čvrsto i labavo umotajte neisječenu stranu. Stavite paradajz na mali tanjir isječenom stranom nadole i stavite ga u frižider. Ovako uskladišten, paradajz isečen na kriške će trajati nekoliko dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI