Srijeda, 29 Novembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKada brati dunju, kako prepoznati pravo vrijeme za berbu?

Kada brati dunju, kako prepoznati pravo vrijeme za berbu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada brati dunju je pitanje koje često muči voćare. Pravi trenutak odlučuje o zaradi koju ćete ostvariti. 

Pravi savjet ćete dobiti od stručnjaka PSSS Srbija – Radomir Bušatović, dipl. inž.

Dunja se kao voćna vrsta u mnogim zemljama svijeta gaji od davnina. Sortiment dunje je mali, a kod nas se najviše gaje: Leskovačka, Vranjska, Šampion, Trijumf, Hemus, Asenica, Pazarđiska. Plod dunje može biti okruglast, jabučast, kruškast, zvonast. Plodovi dunje beru se tokom septembra mjeseca pa sve do kraja oktobra.

Vrijeme berbe presudno utiče na kvalitet i tehnološka svojstva plodova dunje. Kako dunja kao voćna vrsta dugo vegetira i raste, zato prerana berba može uzorkovati veliki gubitak u težini i kvalitetu, dok ukoliko dođe do kašnjenja postoji opasnost od prekomjernog opadanja plodova i pojave skladištenih bolesti. Dunja se bere dok su plodovi manje-više na određenom stupnju zrelosti koja se ne može uvijek lako i pravilno odrediti.

Pročitajte: KINESKA DUNJA – Nepoznata voćka, ukrasna i korisna

U principu kao i kod ostalih voćaka postoje dva stepena zrelosti ploda:

fiziološka (botanička) i
potpuna ili konzumna zrelost.

Kada ćemo odrediti optimalno vrijeme berbe zavisiće u mnogome i od namjene plodova, da li će se koristiti za konzumnu upotrebu ili pak za prerađivačke kapacitete.

Kada brati dunju?

Botanička zrelost plodova dunje može se odrediti na više načina. Pri tome se najčešće uzima broj dana od punog cvjetanja do prestanka rastenja tj. berbe. Za razvitak plodova dunje potrebno je 120-150 dana.

U praksi se botanička zrelost utvrđuje sljedećim pokazateljima: odvajanje peteljke plodova od grančica, promjena osnovne boje pokožice (dobijanje žućkaste ili žute boje), promjena boje sjemenke, konzistencija mesnatog dijela. Kao jedan od pokazatelja može poslužiti i lakoća odvajanja malja sa pokožice ploda, jer kod nezrelih plodova malje se znatno teže čupaju.

Pročitajte: Slatko od dunja sa orasima – Najbrža priprema starinske poslastice

Plodovi dunje namijenjeni preradi beru se u punoj zrelosti. Prije berbe poželjno je pokupiti otpale plodove i očistiti korov. Pri berbi treba voditi računa da se ne lome grančice koje nose plodove, jer će one nositi rodne pupoljke za narednu godinu.

Prema kvalitetu, dunje se stavljaju u promet kao dunje I i II kvaliteta. Dunje I kvaliteta moraju biti pravilno razvijene prečnika najmanje oko 70 mm, meso ploda mora biti svijetložute boje i bez mrkih mrlja, a pokožica ne sme imati crne mrlje. Dunje II kvaliteta mogu imati 5% plodova sa mrkim mrljama i manjim oštećenjima, prečnik ploda mora biti preko 50 mm.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI