Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKad se mašinac prihvati kazana: Od 100 kilograma dunja 9-11 litara rakije

Kad se mašinac prihvati kazana: Od 100 kilograma dunja 9-11 litara rakije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novi Sad — Petar Horti, inženjer mašinstva, u slobodno vrijeme proizvodi odlične rakije i ovenčava ih zlatnim medlajama sa svakog takmičenja na kom se pojavi.

Horti je dobar dio svog profesionalnog veka proveo u somborskom “Inpru” sada sa sinom proizvodi i ugrađuje aluminijimsku i PVC stolariju, a rakiju proizvodi u skladu sa enološkom naukom, piše novosadski “Dnevnik”.

“Kvalitet se postiže prije svega primenom, na nauci zasnovanih, najsavremenijih tehnologija, enzima i selekcionisanog kvasca”, naizgled je jednostavan Hortijev recept za osvajanje medalja na takmičenjima najboljih proizvođača rakije.

Tu je naravno i ’ulazna sirovina’, odnosno kvalitet voća koje se koristi u proizvodnji destilata, jer ne preporučuju stručnjaci s naših fakulteta tek tako da u kominu treba da ide samo ono voće koje biste i u usta stavili, odnosno pojeli.

Tako kaže Horti koji ima svoj voćnjak od 50 stabala dunje i 80 stabala viljamovke, voćki kod kojih je pretvaranje roda u u destilat možda i najzahtevniji koji može da savlada proizvođač rakije.

“Kada se koriste tradicionalni metodi dunja ne važi kao preterano izdašno voće, pa naši ljudi dodaju šećer, vodu… pa na kraju i uz najzdravije plodove rezultat bude sumnjivog kvaliteta. Ali primjenom nauke i novih tehnologija dobija lako od devet do 11 litara destilata od 100 kilograma ploda”, naglašava Horti prednosti sticanja novih znanja u odnosu na vekovnu tradiciju.

Ovaj Apatinac iskoristio je svoje iskustvo i u izgradnji stalnog kotla, obzidanog ciglom, za čije funkcionisanje koristi isključivo gas ne bi li kontrolu temperature doveo do perfekcije, što je jedan od preduslova za dobijanje dobrog destilata.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI