Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Kad se beru šljive?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kad se beru šljive? Kad je pravi trenutak berbu? Vrijeme berbe šljive zavisi od osobina sorte i podloge, zemljišnih i klimatskih uslova, ekspozicije i nadmorske visine, namjene i iskorišćavanje plodova, udaljenosti tržišta, vrste transporta, raspoložive radne snage i drugo.

Šljiva se bere u periodu između fiziološke i tehnološke, odnosno pune zrelosti.

Ako se plodovi izvoze kao svježe ili smrznute polutke, beru se odmah iza fiziološke zrelosti, kad dostignu svoju maksimalnu krupnoću, kad pokožica dobije karakterističnu boju i maksimalan pepeljak, a meso sočnost i aromu, kao i svoj karakterističan ukus.

Vrijeme berbe za ovakav vid namjene najbolje je da odrede stručnjaci zajedno sa kupcima, jer ima dosta slučajeva da se beru zeleni plodovi kad sorta nije postigla svoje sortne odlike, a naročito sadržaj šećera.

Berba se obavlja uglavnom za nekoliko dana kad se odredi vrijeme početka berbe i na osnovu veličine zasada isplanira potrebna radna snaga. Trebalo bi znati da jedan radnik u prosjeku bere 300 kilograma plodova za jedan radni dan. Ako se radi o većoj površini, onda se berba izvodi probirno u dva do tri navrata, jer se mora početi ranije.

Pročitajte: Imate li iglu i šljive? Malo ljudi zna ovu tajnu! Učimo recepte cijelog života!

Za upotrebu u svježem stanju, plodovi šljive se beru isključivo rukom, vodeći računa da se sačuva pepeljak i peteljka na plodu.

Ovo se postiže tako što se plodovi beru direktno u ambalažu iz koje će se prodavati.

Berba plodova šljive za druge namjene (sušenje ili prerada) može se obavljati i mehanizovano uz pomoć raznih tresača i to u punoj tehnološkoj zrelosti kad plodovi nakupe maksimum šećera.

Transport šljive mora se obaviti vrlo pažljivo, posebno onih plodova koji su namenjeni za upotrebu u svježem stanju, koji moraju stići što pre u rashladne komore.

U transportu se javljaju određeni gubici što zavise od sorte, načina pakovanja ambalaže, vrste i dužina transporta, stanja puteva, vremenskih uslova itd.

Za transport na kraćim relacijama sa koriste prevozna sredstva kojima se raspolaže na gazdinstvu (traktori i prikolice), a za duži transport se koriste isključivo kamioni-hladnjače.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI