Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Jiaogulan – Biljka dugovječnosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Godine 1976. kineski istraživač Jialiu Liu dobio je od vlade zadatak da osnuje tim od 16 naučnika za istraživanje biljke jiaogulan. Danas ga nazivaju ocem jiaogulana zbog otkrića brojnih ljekovitih svojstava ove biljke. Njegov je rad pokrenuo više od 300 istraživanja na jiaogulanu, kojeg zbog moćnih adaptogenih i antioksidativnih svojstava u Kini nazivaju i biljkom besmrtnosti. Jedan od dokaza djelovanja jiaogulana su natprosječno dugovječni stanovnici kineske provincije Guizhou, koji redovno ispijaju njegov čaj.

Iako je u Kini poznat odavno, ostatak svijeta tek sada počinje upoznavati njegove vrijednosti.

Zahvaljujući svom sastavu (obiluje saponinima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i vitaminima), ova divlja biljka povoljno utiče na povećanje energije, smanjuje holesterol i trigliceride, poboljšava pritisak, a u Kini je povezuju sa natprosječnom dugovječnošću stanovnika koji piju čaj od jiaogulana.

Dobrobiti:

Jiaogulan (lat. Pentaphyllum gynostemma) je bogat mineralima, vitaminima, proteinima i aminokiselinama koji tvore njegova antioksidativna, antimikrobna, antispazmodička, sedativna i tonizirajuća svojstva.

Ono najvažnije su velike količine saponina gipenozida.

Bogat je antioksidansima glutationom i superoksid dismutazom, koji štite ćelije tijela od oštećenja i tako sprečavaju bolesti i prirodno podstiču procese izlječenja.

Antioksidansi su važan faktor u liječenju raka, bolesti jetre, dijabetesa, arterioskleroze, artritisa, pa čak i samog procesa starenja.

Jiaogulan za snažno srce

U jednoj od studija sprovedenoj na oko hiljadu ispitanika pokazalo se da je on veoma efikasan u smanjivanju lošeg holesterola i triglicerida. Takođe, utvrđeno je da podiže dobar holesterol, što smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara.

Ujedno poboljšava rad i snagu srca i može modulirati krvni pritisak za čak 80 odsto.

Drugo istraživanje na 200 sportista dokazalo je da poboljšava izdržljivost, izvedbu i oporavak te je stoga pogodan za svakoga ko želi poboljšati svoje performanse.

Liječi cjelokupni organizam

Jiaogulan uravnotežuje hormone i smanjuje stagnaciju krvi u abdominalnom predjelu te time povećava i šanse za začeće.

Njegova ljekovita svojstva protežu se na jetru, koju štiti od toksičnih hemikalija.

Od njega imaju koristi i pluća, jer je efikasan u liječenju bronhitisa. U mnogim studijama poboljšanje je uočeno kod 95 odsto ispitanika.

Zbog svojih uravnotežujućih svojstava na metabolizam pogodan je i kao pomoć za mršavljenje, ali i debljanje, ako je ono poželjno.

Poboljšava i jača probavu, pomažući premršavim osobama da bolje apsorbuju nutrijente i povećaju mišićnu masu.

A na kraju dana omogućuje vam i da mirno zaspite. U studijama je ustanovljeno poboljšanje kvaliteta sna kod 90 odsto ispitanika.

Jiaogulan povoljno djeluje na:

  •  cirkulaciju
  •  imunitet
  •  nervni sistem
  •  probavu
  •   zdravlje jetre i slezene
  •  nivo energije
  •  probavni sistem
  •  hormone
  •  disajni i mokraćni sistem

Uzgoj

Jiaogulan je višegodišnja penjačica iz porodice bundeva. Voli hladna i sjenovita mjesta i podnosi temperature do minus 12. Lako se može uzgajati u vrtu ili saksijama. Raste relativno brzo pa ne morate dugo čekati da biste njene listove mogli koristiti za čaj.

Dvadeset četiri sata prije sadnje namočite sjeme. Posijte ga 1,5 centimetara duboko u standardnu zemlju za sadnju. Zalijte i prekrijte prozirnom plastičnom folijom, a čačkalicom po foliji napravite puno rupica.

Nakon što proklija, razrijedite ga.

Na proljeće, kada biljka dosegne visinu od oko 10 centimetara, presadite je na otvoreno. Gnojite prirodnim gnojivom.

Listove ove biljke berite u junu.

Čaj od jiaogulana

Uzmite kašičicu suve biljke ili dvije kašičice svježe biljke i kuvajte tri minuta u 2,5 dcl vode, a zatim procijedite. Što duže lišće ostavite da stoji u vodi, to će čaj biti slađi. Takođe je izvrstan i kao hladni napitak.

Ulje za njegu kože

Prelijte lišće jiaogulana ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Ostavite dvije sedmice na toplom mjestu i povremeno protresite. Procijedite ulje kroz gazu u tamnu staklenu bocu. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Ovo ulje možete koristiti za njegu problematične kože ili za izradu krema.

Jiaogulan podstiče cirkulaciju i čini kožu glatkom, svježom i elastičnom.

Izvor: nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI