Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJedan u milion: Prvi albino vrabac u Srbiji

Jedan u milion: Prvi albino vrabac u Srbiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijelog, odnosno albino vrabca, jednu od najređih ptičjih vrsta na svijetu, uslikao je Viktor Jovićević iz Kraljeva, u kraljevačkom naselju Mošin gaj, gdje je ova ptica, prije par dana napravila svoje stanište.

– Bijeli vrabac se rađa jedan u milion jedinki i njegove šanse za preživljavanjem su male, budući da ga bijela boja čini vidljivijim, što privlači druge ptice grabljivice. Mnogi narodi ovu vrstu smatraju posebnom i izuzetnom, dok joj neki istovremeno pripisuju magične moći. Vjeruje se da ako neko ugleda ovu pticu, može da pomisli želju i ona će mu se ostvariti, kaže Jovićević.

 Prema riječima Jovićevića, koji je veliki zaljubljenik u prirodu i u sve vrste životinja, bijeli vrabac u prirodi je izuzetno redak, a razlog njegove neobične, bijele boje, zapravo je genetska mutacija.
– Otkuda baš on da se stvori u jatu drugih, domaćih vrabaca, na koje smo navikli, ostaje enigma za sve Kraljevčane koji su ga ovih dana primjetili u Mošinom gaju. Do sada je u gradu na Ibru bilo nesvakidašnje vidjeti i bijelog goluba ili golubicu, a kamoli bijelog vrapca, dodaje Jovićević.

Svjetski mediji zabeležili su pojavu bijelog vrapca u mnogim krajevima širom planete. Prije par godina primjećen je u jednom od nacionalnih parkova u Australiji, potom u Slovačkoj i Poljskoj, da bi tokom prošle godine, jedna jedinka bila fotografisana i u Velikoj Britaniji.

Ovo je, inače, prvi zablježen slučaj njegovog pojavljivanja u Srbiji.

Izvor: Kurir

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI