Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetJapanska crvenolisna trešnja

Japanska crvenolisna trešnja

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Ova biljka je svakako najpoznatija po svojim prekrasnim cvjetovima roze boje koji se pojavljuju na granama krajem aprila i početkom maja mjeseca. Cvjetovi japanske crvenolisne trešnje su dupli i kuglasti, otvaraju se prije listanja biljke. Imaju pet latica, sterilni su i nema plodova. Osim nestvarnog izgleda, cvjetovi ove biljke koja dostiže visinu oko 6 metara, a njena krošnja oko 5, imaju opojan miris te privlače pčele i pružaju im pašu.

I list je podjednako dekorativan. Lišće od zelene boje prelazi u bordo nijansu sve dok ne opadne, predstavljajući svojevrsnu jesenju atrakciju. Listovi imaju jajolik oblik i blago nazubljeni rub.

U Japanu se gaji više od 200 sorti ovog dekorativnog lišćara. Važna karakteristika istog je njegova dobra otpornost uzrokovana snažnim korijenom. Podnosi dobro gradske uslove, ali i visoke temperature tokom ljeta i nedostatak padavina. Osim toga, važno je naglasiti da je japanska crvenolisna trešnja tolerantna na temperaturu od čak -30 stepeni.

Ova biljka može da se sadi samostalno, dok se u parkovima i na većim površinama viđa i u drvoredu i u kombinaciji sa ostalim nižim stablima.

Najbolje uspijeva na blago kiselom tlu pH vrednosti 4,5 do 7. Zemljište mora biti dobro drenirano. Ovu biljku može napasti monilija izazivajući oštećenja na prekrasnim cvjetovima i mladicama.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...