Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIzmjene u sistemu isplate podsticaja u 2020. za određena područja

Izmjene u sistemu isplate podsticaja u 2020. za određena područja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, kaže kako su u ministarstvu prepoznali potrebe proizvođača iz područja u kojima su otežani uslovi za razvoj poljoprivrede, poput Hercegovine ili mjesta sa nadmorskom visinom iznad 600 metara.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izjavio je u intervjuu za Glas Srpske kako ove godine doći do izmjene u sistemu isplate podsticaja. Kaže kako su u ministarstvu prepoznali potrebe proizvođača iz područja u kojima su otežani uslovi za razvoj poljoprivrede, poput Hercegovine ili mjesta sa nadmorskom visinom iznad 600 metara. “Za njih ćemo imati posebne mjere. Takođe, nove mjere podrške očekuju i institucije, prije svega institute i fakultete, jer njih moramo jačati. Pravilnik za raspodjelu novca je donesen i trebalo bi da bude usvojen ovog mjeseca, kada će biti poznati svi detalji“, rekao je Pašalić.

Na pitanje o prekomjernom uvozu, Pašalić kaže kako ima osjećaj da se BiH plaši pokazati stav, da nedostaje odlučnosti za uvođenje mjera iako postoje mehanizmi.

Nevjerovatno je da neke proizvode uvozimo u velikim količinama, a imamo sopstvene viškove. Resorno ministarstvo na nivou BiH treba da organizuje sastanak sa entitetskim ministarstvima i da dogovorimo kako da u prvi plan stavimo poljoprivrednike a ne trgovce. S druge strane, i proizvođači moraju preuzeti odgovornost za svoje promašaje jer, na primjer, ne mogu toviti bikove za koje nemaju tržište“, upozorio je ministar.

Pašalić ističe kako su klimatske promjene posljednjih godina nanijele najviše štete poljoprivrednoj proizvodnji te da će agroekološki uslovi biti najveći izazov s kojim će se domaći proizvođači suočavati u narednom periodu.

Izvor: Agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI