Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoIzložba stoke: Domaće stočarstvo ima šta pokazati

Izložba stoke: Domaće stočarstvo ima šta pokazati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Više od 40 uzgajivača krupne i sitne stoke i 15 privrednih društava koja se bave proizvodnjom stočne hrane i repromaterijala za poljoprivredu učestvovalo je na šesnaestoj po redu Regionalnoj izložbi stoke u Gradišci.

Smajo i Fadil  Fajković iz Dubrava izložili  su  dvije muzne krave simentalske pasmine, isto kao i njegov komšija Samir Cimirotić. Oni su na najbolji način pokazali da su Dubrave nadaleko poznate po najboljim farmerima i uzgajivačima muznih krava.

Smajo Fajković

-Ove godine su sva izložena grla veoma lijepa, vidi se da su rasna , zdrava i u punoj kondiciji. Ovo je dobra prilika da se vidimo, razmijenimo iskustva i da čujemo od nadležnih šta nas očekuje u periodu koji dolazi, rekao je  Smajo Fajković.

Posjetioci su uživali posmatrajući i mliječna grla iz farme ‘Hotić’, a veliku pažnju privukle su kolekcije rasnih ovaca, koza i poni konja.

Odličan utisak ostavili uzgajivači sitnih životinja

Među izlagačima bilo je dosta poznatih učesnika, o kojima je ‘Agrosavjet’ ranije pisao. Tako je Ferid Čatak, javnosti poznat po srni Lani i tutuli svjetskog šampiona u golubarstvu izložio golubove, patke mandarinke i paunove, a Tihomir Dejanović, direktor ‘Protivgradne preventive  RS’  kvalitetne kuniće.

Zanimljivi su bili i golubovi najpoznatijeg domaćeg uzgajivača Edina Jabandžića iz Teslića.

Đorđo Raca iz Bok Jankovca kod Gradiške izložio je jato kokoški  pasmine ‘Australorp’. Odlučio je da jato crvenih koka nosilja u potpunosti zamijeni ovim neobičnim kokoškama.

-Riječ je o veoma krupnoj pasmini, koka godišnje snese preko 250 jaja, a teži preko tri kilograma. Ja ih držim u voćnjaku, jedu samo žitarice i trevu, rekao je Raca.

Posjetioci su uživali posmatrajući rasne i radne konje,te konje ponije , koze, ovce i drugu stoku, a zbog opasnosti od bolesti afričke kuge izostala je izložba svinja.

Izložba pokazuje na kom nivou je domaće stočarstvo

 Načelnik odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi u Gradišci Branko Stojnić  rekao je da je značaj ove manifestacije u promociji stočarske proizvodnje i  međusobne razmjene iskustava stočara.

-Imamo izuzetno razvijenu stočarsku proizvodnju, sa preko 4.000 grla muznih krava, koje godišnje proizvedu više od 20 miliona litara mlijeka, te godišnjim tovom od 4.000 junadi.I ovčarstvo je u ekspanziji, a sve to prati adekvatna ratarska proizvodnja, rekao je Stojnić.

Najbolje primjerke krupne i sitne stoke izložili su farmer iz Gradiške, Laktaša, Srpca, Kozarske Dubice, Tešnja i drugih opština.

Osim izložbe stoke na hipodromu su organizovane i 38. po redu  konjičke trke, a sve se odvijalo povodom ‘Gradiške jeseni’, ili u narodu popularnijeg jesenjeg vašara.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI