Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIzgradnja sistema za navodnjavanje u Semberiji

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Semberiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Semberiji jedan je od projekata Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, kojim je planirano navodnjavanje oko 10.000 hektara.

Time će se poljoprivrdnicima omogućiti jeftinija i sigurnija ratarska i povrtarska proizvodnja. Za Pilot područje u Donjem Crnjelovu, raspisan je tender za izvođača radova, čija se vrijednost procjenjuje na oko 3, 8 miliona maraka .Sistemom distributivnih cjevovoda sa pumpnim stanicama, voda iz kanala Stara Dašnica, biće dovedena do privatnih poljoprivrednih parcela. Mladen Mitrović jedan je od poljoprivrednih proizvođača u Donjem Crnjelovu, koji će među prvima u Semberiji dobiti mogućnost korištenja dvostruko jeftinijeg navodnjavanja povrtarskih kultura.

Početkom proljeća , projektom resornog ministartva, planirana je izgradnja pilot sistema za navodnjavanje korištenjem postojeće kanalske mreže.

– To je dio parcela gdje je plastenička proizvodnja intenzivna i gdje se obavlja proizvodnja povrća i dio ratarske proizvodnje. Glavni vod bi išao sa kanala Dašnica, s tim da nam je obećano da nam bude dovedena infratstruktura do svake parcele – ističe Mladen Mitrović, poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova. Pilot projekat u Crnjelovu obuhvata oko 470 hektara. Ovih dana otvoren je i tender za izvođače radova.- Do 15. februara je raspisan poziv tako da očekujemo već u martu sa izvođenjem radova, nekih 30-ak kilometara cjevovoda, poručuje Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U resornom ministarstvu napominju da je vrijednost projekta oko 3,8 miliona maraka, koji će biti obezbijeđeni iz sredstava Svjetske banke. Sa 15% učešća u finansiranju projekta, učestvuje i grad Bijeljina. – Imamo dio sredstava od doprinosa za vode, koje možemo trošiti samo uz saglasnost ministartsva, tako da ćemo jedan dio uložiti za eksproprijaciju, a drugi dio za navodnjavanje- napominje Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine. Uz glavnu kanalsku mrežu u Semberiji, projektom je planirano da se obezbijedi navodnjavanje za oko 10000 hektara površina pod povrtarskim i ratarskim kulturama. To podrazumijeva 40 pumpnih stanica i oko 320 kilometara cjevovoda u selima Kojčinovac, Obarska i Crnjelovo.

IZVOR : RTRS

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...