Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIzgradnja prečistača otpadnih voda u Goraždu moguća na proljeće 2020. - Procijenjena...

Izgradnja prečistača otpadnih voda u Goraždu moguća na proljeće 2020. – Procijenjena vrijednost investicije oko 10 mil EUR

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U konzorciju sa francuskom firmom Safiž, Institut za građevinarstvo Banjaluke, kao konsultantstka kuća u Goraždu je održala prvu u nizu javnih rasprava o idejnom projektu za kolektore i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za BPK-a Goražde.

Riječ je o projektu koji je po grubim procjenama vrijedan oko 10 mil EUR, a tretirao bi problematiku otpadnih voda na području općina Pale i Foča u FBiH, u Goraždu i opštini Novo Goražde.

Govoreći o javnoj raspravi koja je održana u petak, 29. novembra, predstavnik Instituta za građevinarstvo Banjaluka Zoran Kostić je naglasio da je planirano da se glavni kolektor radi na potezu od Vitkovića kao polaznoj tački, zatim bi on išao lijevom i desnom obalom sve do opštine Novo Goražde gdje je planirana stanica za prečišćavanje opadnih-fekalnih voda kao završna tačka tog kolekora.
– S obzirom na to da je sada u toku idejni projekat i da tragamo za najpovoljnijim tehničkim riješenjima, njegova stvarna cijena se još ne zna ali grube procjene su da će se kretati oko 10 mil EUR.
Tokom javne rasprave, u kojoj su učestvovali predstavnici pomenutog instituta, lokalnih zajednica i mjesnih zajednica u gradu Goražde koje se nalaze na prostoru obuhvaćenom projektom, upućne su brojne primjedbe i pitanja tehničke priroode. Posebno je interesovanje vladalo za odgovor kuda će proći glavni kolektor, potom o povezivanju na sekundarne mreže, ali i pitanje lokacije glavne stanice za prečišćavanje otpadnih voda koja je idejnim projektom planirana na prostoru Novog Goražda, saopšteno je na sajtu Grada Goražda.
Iz Instituta za građevinarstvo Banjaluka najavili su organizovanje niz javnih rasprava s ciljem dobijanja što boljih informacija i tehničkih rješanja, a konačan projekat izgradnje glavnog kolektora i stanice za prečišćavanje otpadnih voda trebao bi biti gotov u maju naredne godine.
Da je riječ o veoma važnoj javnoj raspravi, na kojoj su mogli prisutni da iznesu svoje prijedloge, naglasio je gradonačelnik Muhamed Ramović koji je bio prisutna u Maloj sali Centra za kulturu, gdje je javna rasprava i održana.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI