Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIskusni baštovani otkrivaju: Evo šta u avgustu obavezno morate da uradite za...

Iskusni baštovani otkrivaju: Evo šta u avgustu obavezno morate da uradite za voće, povrće i cvijeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Konačno je stiglo vrijeme da se više pozabavimo berbom nego radovima, iako u bašti uvijek ima posla.

Vrijeme je za berbu ukusnih plodova

U avgustu se bere niski pasulj, mahune, tikvice, kupusnjače, krastavci i paprika, a konačno sazrijeva i paradajz pa može da počne kuvanje soseva i raznih umaka koji će nam služiti za pripremu ukusnih jela tokom narednih mjeseci. Dozrevaju i patlidžani, dinje, lubenice, ali i kukuruz šećerac koji može da se kuva ili peče, a njegov ukus vratiće nas u djetinjstvo.

Ovo je i vrijeme sakupljanja sjemena različitog povrća kako biste sebe snabdeli za iduću godinu.

Kada se osuši nadzemni dio krompira vadi se, a da bi vam bilo lakše, radite to dan ili dva nakon kiše kada je zemljište mekše. Takođe, kreće i vađenje luka, cvekle, šargarepe i peršuna, a njih pre skladištenja dobro osušite i spakujte na tamno i suvo mjesto.

U voćnjacima sazrijevaju ukusni plodovi breskvi, nektarina, krušaka, ali i ljetnjih sorti jabuka. Od bobičastog voća tu su aronije, kupine, a još može da se nađe i pokoja malina. Od ovih ukusnih plodova mogu da se prave pekmezi, džemovi i kompoti.

Šta može da se sije i sadi?

U drugoj polovini avgusta, kada temperature malo padnu i bude više kišnih dana, možemo da planiramo i kasno ljetnju sjetvu biljaka kojima neće smetati ako ih u septembru i oktobru zahvati malo jesenjih kiša i svježine. To se najpre odnosi na lisnato povrće kao što su radič, salata, spanać i blitva. Osim njih mogu da se poseju peršun, šargarepa, endivija, luk, matovilac, praziluk. Takođe se sije i kupus, kelj, brokoli i karfiol.

Korovi rastu uprkos žegi i vrućini, a dovoljna im je samo jutarnja rosa da nastave sa rastom. Stoga je važno biljke okopavati kako bi se zemljište bilo rastresito i da bi se uništili korovi, a biljke bi trebalo zagrnuti.

Posvetite brigu cvijeću i ukrasnom grmlju

U ukrasnom dijelu bašte, kao i prošlog mjeseca, redovno uklanjajte precvjetale cvjetove ukrasnom grmlju, jednogodišnjem, višegodišnjem i ostalom cvijeću da bi što duže cvjetalo. Ne zaboravite da ih prihranite i redovno zalivate, a cvećnjake plijevite da se korovi ne osemjene. U avgustu možete pelcerima razmnožiti zimzeleno ukrasno grmlje, naročito ako vam se staro osušilo pa treba popuniti prazninu u bašti koja je time nastala.

Prikupljajte zrelo sjeme jednogodišnjeg cvijeća i spremite ga. Dakle, odrežite glavice cvijeća sa sjemenom, a nakon toga ih stavite u papirnu kesicu i odložite na suvo mjesto, samo vodite računa da se sjeme ne presuši. Nakon nekoliko dana otvorite kesice, odvojte sjeme od cvijetne glavice, pa sjeme vratite u kesicu i čuvajte ga na suvom i prohladnom mjestu.

Sakupljajte začinsko bilje

Tokom ovog mjeseca možete da sakupite začinsko bilje i stavite u teglice ili posadite u saksije, kako bi vam tokom cijele jeseni i zime bili nadohvat ruke, a mogu da služe i kao ukras u kući.

Krajem mjeseca, preporuka je da se prihrani travnjak da bi se podstakao rast i busanje trave u jesenjem i zimskom periodu. Takođe, može se posejati novi.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI