Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaInformatičar Nenad Božić pravi najbolju rakiju i vino a čuva ih u...

Informatičar Nenad Božić pravi najbolju rakiju i vino a čuva ih u kraljevom i Titovom buretu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nenad Božić , iako profesor informatike i ton-majstor u Radio Gradišci, postiže izvanredne uspjehe u poljoprivredi. Ali ne obične uspjehe, već izvanredne rezultate u vlastitom voćnjaku i vinogradu u obližnjem Bok Jankovcu.

Nenad je u kući pokojnog djeda Milutina, najpoznatijeg kovača u ovom kraju, načinio svojevrsni muzej. Na sve strane starine, mnogi eksponati su  u upotrebi i imaju možda i neprocjenjivu vrijednost. Ali prvo ćemo nekoliko riječi o novoj rakiji, koju je Nenad već ispekao i njeguje je na jedinstven način. U  dva bureta, jedno je kraljevo,a drugo Titovo.

Prvi put sam ove godine pekao rakiju od šljive ‘stenlejke’. Odlično je rodila, a mašinski sam odstranio košpice. Vodio sam računa da sakupljam samo zdrave i zrele plodove. I zato rakija govori šesnaest jezika. Tako barem kažu oni  koji su je probali, priča Nenad.

Trideseta tek na pragu a stekao veliko iskustvo

Iako ga još šest mjeseci dijeli od punih trideset godina Nenad Božić odaje utiske ozbiljnog, vrijednog i svestranog čovjeka. Računari, miksete, montaža radio programa i rad na interenetu su mu svakodnevna zadaća, s poslovima se jednostavno igra, ali ono što je načinio na seoskom imanju i djedovoj kući je za veliko poštovanje.

Nenad je pokazao veliku ljubav prema starinama, zbog toga su svud oko njega antikviteti. Ovu ljubav u njega je usadio djed Milutin, nekada majstorina, najbolji  kovač u dvadeset sela.

Djed me je vodio sa sobom. Naučio me je kako se pokiva mlinski kamen, kako se otkiva sjekira ili motika, kako se iskiva alat, kako se radi sa kovačkom vatrom. Ponosan sam što kao fakultetski obrazovan čovjek znam upotrijebiti sve kovačke alate. Vođen tom ljubavi prema starinama  nabavio sam dva stara bureta gotovo u rasutom stanju. Dobio sam ih uz sugestiju da u njih zasadim cvijeće. Nije mi to bila namjera, otišao sam kod starog majstora Boška Grčića i on ih je prepakovao i restaurirao, kaže Nenad.

U kraljevom i Titovom buretu čuva najbolju mladu rakiju

Oba bureta su od najkvalitetnije slavonske hrastovine. Nenad u njima drži mladu rakiju, koja naredne godine dobija boju francuskog konjaka. Ali je pitkija, jača i bolja.

Jedno bure je sa grbom Kraljevine Jugoslavije iz 1934. godine. Napunjeno je do vrha sa 40,1 litrom nove rakije šljivovice. Drugo, Titovo bure kako ga zovem, je manje. Na njemu je žig  sa zapreminom od 32,3 litre. Ono je napravljeno 1970. godine. Vjerujem da su od neprocjenjive vrijednosti, pogotovo kad ih napunim kvalitetnom rakijom, kaže kroz smijeh profesor Nenad.

Koliko računa vodi o ekologiji, prirodi i zdravom životu, govori i primjer da je Nenad kada je iskoštio dvije tone šljiva, osušio košpice na suncu i koristio ih za loženje u rakijskom kazanu.

Vino po djedovom receptu

Po receptu djeda Milutina, koji je rođeni Slavonac, pravio je domaće vino. Pretakao ga je nekoliko puta i dovoljno izbistrio.

Vino je odličnog kvaliteta, možda mu nedostaje malo više slasti, ali vjerujem da će odležavanjem dobiti potrebnu aromu, miris i okus. Ove godine sam eksperimentisao sa nekoliko sorti grožđa i stekao neprocjenjivo iskustvo za naredne godine. Jedino što mi nije ove jeseni pošlo za rukom je što nisam sakupio bobice od zove za specijalnu rakiju. Obilazio sam šire područje i uvjerio se da ovogodišnje bobice zove nisu ni guste ni dovoljno kvalitetne, pa sam odustao od toga, kaže Nenad Božić, informatičar iz Gradiške.

Nakon ženidbe napraviće etno kuću

U djedovoj radionici osim raznih vrsta rakija je i vino, a tu su i raznovrsne alatke. Stubna ručna bušilica je stara 200 godina, tu su čekići, testere, motike, kovačka kliješta, mijeh i drugi alati. Nenad priznaje da se odmara praveći držalice za motike ili lopate, brišući prašinu sa alatki i njihovom održavanju.

Obećao je da će rakiju iz Titovog bureta načeti za svoju ženidbu, a iz kraljevog kada dobije sina.

Simbolika je veoma važna. Neka ja i supruga živimo kao Tito i Jovanka, a sin kao kralj. Namjera mi je da od radionice pokojnog djeda Milutina napravim etno kuću, a da vlastiti ranč u Bok Jankovcu i dalje održavam na organski način. Sve sam do tančina isprogramirao, rekao je za ‘Agroportal’ Nenad Božić vrijedni i neobični profesor informatike iz Gradiške.

Boško Grgić

Izvor: Agroportal.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI