Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaHrani svinje voćem pa prodaje pršut za 300 EUR - Marko Jevtić...

Hrani svinje voćem pa prodaje pršut za 300 EUR – Marko Jevtić iz Velike Plane razvio unosan biznis

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nijedna svečana trpeza ne može se zamisliti bez mesa, a jedan od najcenjenijih prerađevina je pršuta. Na svijetu je najpoznatija i najskuplja španska pršuta, mada Marko  možda imamo i bolju!

Marko Jevtić iz Velike Plane prije par godina je dobio ideju da svoje svinje tovi potpuno zdravo – voćem i povrćem. Sve je počelo kada mu je drug zatražio da jednu svinju othrani za njega na prirodan način, pa je on shvatio da bi tako mogao da proba sa većim brojem svinja.

Opredijelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani “bogato”: lubenice, trešnje, banane, bundeve, krmačama i pasićima obavezno daje surutku i mliječne prerađevine. Gude jedino ne vole citruse, limune, pomorandže i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.

– Ja se mnogo razlikujem od svih naših proizvođača u zemlji, jer ja jedini uzgajam tu svinju od praseta do kraja i onda nisam uzeo iz tova ova svinju gde je ona napredovala kilogram dnevno, nego baš radim svoju proizvodnju i onda zato moram da se razlikujem od svih i po cijeni i po kvalitetu i po svemu – kaže Marko u emisiji “24sedam sa Marom“.

Ove svinje se tove duže od godinu dana i u prosjeku imaju oko 115 kilograma kad dođe vrijeme za njihovu preradu.

Pročitajte: Ishrana svinja u tovu

– Unese ona vjerovatno dovoljno kalorija u sebe tokom dana, ali ih tako isto potroši u ovom blatu, u jurnjavi po dvorištu, jer bukvalno je ovde kao na trialtonu, ne zna se šta radi, da li pliva, da li trči, da li skače – objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.

“Igre bez granica”

Zanimljivo je da sve ove “igre bez granica” u blatu vole da gledaju ljudi, jer Marko ima video nadzor koji pokriva farmu i snimak se neprekidno emituje na njegovim društvenim mrežama.

– Neke televizije su stavile kamere i zatvorile ljude, da ih ne nazovem svakako, a ja sam zatvorio životinje, mislim da su to plemenite životinje i mnogo je ljepše gledati moju farmu uživo na YT nego na TV gledate neke rijalitije.

Marko je na farmi gajio i koze, ali je morao da ih pokloni jer ima velikih problema sa pronalaskom radne snage. Kako kaže, ljudi jednostavno neće da rade, bez obzira što se ovaj posao plaća i 80.000 dinara mesečno.

Svo svoje meso Marko suši na Zlatiboru kod provjerenih ljudi, a pršutu prodaje po cijeni od 300 EUR za kilogram, mada se ne može kupiti na kilogram, već samo ceo komad.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI