Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiGORI ROMANIJA: Za gašenje vatre treba helikopter

GORI ROMANIJA: Za gašenje vatre treba helikopter

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da će biti zatraženo angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH radi gašenja požara na Romaniji, koji je zahvatio 10 hektara šume i prijeti da se proširi.

Jugović je, nakon sastanka sa direktorom Šumskog gazdinstva “Jahorina” Rankom Ćeranićem i šefom Civilne zaštite opštine Pale Draganom Elekom, rekao da je u ovom trenutku na terenu 50 ljudi, te da je angažovanje helikoptera neophodno s ciljem sprečavanja širenja požara.

– Požar, koji je izbio na Romaniji iznad Majdana, na području opštine Pale, prijeti da uz stjenoviti dio pređe na teritoriju opštine Sokolac. Gori 10 hektara šume, ali se nadamo da ćemo tokom dana i sutra uspjeti da požar stavimo pod kontrolu – rekao je Jugović.

Ćeranić je rekao da je požar izbio na lokalitetu Stajna – Bogovići i da radnici Šumskog gazdinstva “Jahorina” već pet dana rade na njegovom suzbijanju.

– U petak smo lokalizovali požar, ali sinoć je ponovo izbio. Gore stijene koje su visoke i do 300 metara i postoji opasnost od njihovog pucanja usljed visoke temperature, što nam otežava rad – rekao je Ćeranić.

On kaže da postoji opasnost da se požar proširi na Ravnu Romaniju, gdje je četinarska sastojina, što bi, kako je ocijenio, bila katastrofa, pa je zatražena pomoć od svih struktura.

“LJudski životi i kuće nisu ugroženi”, rekao je Ćeranić i dodao da je požar izbio na četiri mjesta i da postoji mogućnost da je izazvan ljudskim faktorom, ali da će tačan uzrok da utvrde nadležne institucije.

Rukovodilac službe Civilne zaštite Pale Dragan Elek rekao je da je angažovan dovoljan broj ljudi na gašenju požara, ali da je otežano dopremanje vode, zbog čega je neophodno angažovanje helikoptera kako bi se spriječilo širenje vatre.

Stariješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo NJegoš Vukadin rekao je da je vatra zahvatila nekoliko desetina hektara šume ispod stijena prema rejonu Otočkog polja.

– U slučaju da požar pređe stijene, biće teško staviti pod kontrolu cijelu požarnu liniji – rekao je Vukadin i dodao da je gašenje požara otežano, jer je je riječ o nepristupačnom terenu.

(SRNA)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI