Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaGolubar u čijem je jatu evropski šampion

Golubar u čijem je jatu evropski šampion

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

SANSKI MOST – Sanski golubar Samir Kljunić postigao je veliki uspjeh na nedavno održanoj 3. evropskoj izložbi balkanskih rasa golubova u Sarajevu, a njegovi sisački prevrtači ocijenjeni su najboljima u svojoj kategoriji.

Kljunić kaže kako se samo u kategoriji pasmine sisačkih prevrtača nadmetalo oko 60 natjecatelja.

Izložba je održana u dvorani “Mirza Delibašić”, a svoje golubove predstavio je izuzetno veliki broj uzgajivača iz svih zemalja regiona, pa i inostranstva.

“Moj golub je proglašen za evropskog šampiona i ovo priznanje mi mnogo znači. Golubove uzgajam više od 20 godina i ovim hobijem sam se počeo baviti još u djetinjstvu, kada sam na poklon dobio prvi par ovih predivnih ptica”, kaže za “Nezavisne” ovaj mladić.

Dodaje kako mahom uzgaja sisačke prevrtače s tim da u vlastitom jatu posjeduje i nekoliko pismonoša, koji u stvari imaju ulogu dadilje za tek izlegle mladunce. “Sisački prevrtači, kako im i sam naziv govori, potiču s područja tog hrvatskog grada, gdje su prvobitno uzgojeni. Sanski Most je oduvijek bio poznat po velikom broju uzgajivača koji je posjedovao baš ovu vrstu golubova, tako da je to tradicija na ovim prostorima”, kaže Kljunić.

Dodaje kako ima oko 40 parova i da se radi o veoma lijepim i aktivnim golubovima koji su na glasu po svojim letačkim karakteristikama.

“Oni su rasni prevrtači, izgledom su veoma lijepi i mogu biti u preko dvadeset boja. Sem toga, mirni su, umiljati i pravi užitak ih je uzgajati”, kaže Kljunić.

Prema njegovim riječima, golubovi prevrtači se izgledom mogu mnogo razlikovati, ali ih povezuje zajedničko svojstvo prevrtanja.

Njihovo umijeće letenja sastoji se u visokom i elegantnom letu, kruženju i lebdenju, pri čemu se pojedinačno golubovi prevrću unatrag ne smanjujući nimalo brzinu leta, te poslije nekoliko ubrzanih lupinga nastavljaju let s ostatkom jata. Kljunić ističe kako sve pasmine prevrtača zahtijevaju vježbu i dresiranje i da je trening ono što dočarava sve ljepote sportskog golubarstva.

Dodaje kako je to veoma zahtjevan i skup hobi te da golubovi vole higijenu, zbog čega prostor u kojem borave treba neprestano čistiti.

“Imaju i posebnu hranu koju treba nabavljati za njih, godišnje se moraju dva puta vakcinisati i sve to košta. Međutim, ljubav prema njima je ipak iznad svega”, dodaje Kljunić.

Inače, treba istaći kako je ova vrsta golubova nastala 1920. godine ukrštanjem kapucinera, bečkog kratkokljunog i orijentalnog prevrtača, a pasmina je prvi put registrovana 1925. godine u Zagrebu.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI