Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaGojko Dardić prozvodnjom lumbrihumusa potvrdio da su mogućnosti poljoprivrede nesagledive

Gojko Dardić prozvodnjom lumbrihumusa potvrdio da su mogućnosti poljoprivrede nesagledive

Gojko Dardić, penzioner iz Gradiške bavi se veoma rijetkom proizvodnjom. Riječ je o proizvodnji lumbrihumusa od čistog konjskog stajnjaka.

Prije deset godina Gojko je došao na ideju da stajnjak sa obližnjeg Konjičkog kluba ‘Posavko’ podvrgne preradi kalifornijskih glista. I uspio je. Podijelio je stajnjak u komore, koji nakon prerade  dospijeva sukcesivno. Glistama je, kako tvrdi, potrebno godina ili 18 mjeseci da u potpunosti svježi stajnjak prerade u vrhunski humus. Izgleda jednostavno, ali Gojko tvrdi da baš i nije.

Konjski stajnjak sa kalifornijskim glistama

-Mnogo sam čitao, proučavao, konsultovao stručnjake, išao na sve strane dok nisam savladao ovaj posao. U konjičkom klubu, koji je od moje kuće udaljen par stotina metara svakodnevno se dobija određena količina najkvalitetnijeg stajnjaka. Ja ga trpam u komore i redovno dodajem vodu. Nakon prerade lumbrihumus prosijavam, zavisno od potrebe, na  tri ili deset milimetara, kaže Gojko.

Uzorke lumbrihumusa Gojko Dardić nosio je na analizu u Banja Luku i Bihać. Rezultati su iznad očekivanja. Humus je ekstra kvaliteta, sa visokim udjelom hranjivih elemenata i mikroelemenata, idealnom ph vrijednošću i drugim parametrima u željenim granicama.

Gojko priprema humus za pakovanje

Upakovan lumbrihumus

Uskoro proširenje proizvodnje

Lumbrihumus koji ja proizvedem i koji je ispitan laboratorijski idealan je za cvjećarstvo, plasteničku proizvodnju ili uzgoj rasade.Vidi se to kad uzmete humus u ruke. On ima crnu boju, homogen je, bez primjesa. Ne dodajem ni treset, ni pijesak, riječ je o čisto organskom proizvodu, kaže Gojko.

U ovom poslu učestvuju Gojko i supruga Bosiljka, i još četvero ukućana. Uskoro će krenuti i proširenje proizvodnje.

-Dogovorio sam nedavno u Rogoljima sa Mlađom Gajićem, čovjekom koji ima svoje konje, da preuzimam konjski i ovčiji stajnjak. Uvjerio sam se da je ovo najkvalitetniji lumbrihumus u regionu i ne stajem. Idem dalje. Ovo je odlična prilika da povrtlarima, cvjećarima ili rasadničarima ponudim veće količine lumbrihumusa, a da na drugoj strani popravim penzionerski budžet, zaključuje Gojko Dardić, koji je rođen i odrastao u Donjim Karajzovcima, selu u Lijevče polju poznatom po najboljim povrtlarima u ovom dijelu naše zemlje.

U plastenicima uzgaja najkvalitetnije povrće

Gojko i Bosiljka Dardić koriste lumbrihumus i za svoje potrebe. U omanjim plastenicima na dunum okućnice proizvode ekstra kvalitetno povrće. Paprika i paradajz su potpuno zdravi, stabljike su dostigle i do dva metra u visinu.

-U moje plastenike ne ulazi prskalica sa pesticidima.  Radimo sve organski,zdravo, što je i vidljivo golim okom. Osim povrća uzgojili smo i stotinjak sadnica drveta katalpa, koje je idealno za parkove, dvorišta i dobru hladovinu. Evo , pogledajte, ja i moja Bosa upravo meljemo paradajz za domaći sos i kečap. Po boji se vidi da je sve kvalitetno, bez mrvice hemije. Tako je i sa feferonama koje uzgajamo i pripremamo za tradicionalni svinjokolj. Priznajem dok radimo i odmaramo se, jer  sve je u skladu sa prirodom.

Dardić u plasteniku

Gojko Dardić se u potpunosti posvetio ovome poslu. Nabavio je instrument koji automatski pokazuje vlažnost i kieslost humusa i zemljišta u plastenicima, odštampao je deklaracije za lumbri humus, u toku je i izrada separatora, koji će mu ubrzati i pojednostaviti posao.

U trenucima odmora proučava stručnu literaturu, pretače nove ideje u praksu i sve to u sedamdeset i trećoj godini, jer se kako kaže uz lagani rad i privređivanje osjeća znatno vitalnije i mlađe.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...