Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaGojko Dardić prozvodnjom lumbrihumusa potvrdio da su mogućnosti poljoprivrede nesagledive

Gojko Dardić prozvodnjom lumbrihumusa potvrdio da su mogućnosti poljoprivrede nesagledive

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gojko Dardić, penzioner iz Gradiške bavi se veoma rijetkom proizvodnjom. Riječ je o proizvodnji lumbrihumusa od čistog konjskog stajnjaka.

Prije deset godina Gojko je došao na ideju da stajnjak sa obližnjeg Konjičkog kluba ‘Posavko’ podvrgne preradi kalifornijskih glista. I uspio je. Podijelio je stajnjak u komore, koji nakon prerade  dospijeva sukcesivno. Glistama je, kako tvrdi, potrebno godina ili 18 mjeseci da u potpunosti svježi stajnjak prerade u vrhunski humus. Izgleda jednostavno, ali Gojko tvrdi da baš i nije.

Konjski stajnjak sa kalifornijskim glistama

-Mnogo sam čitao, proučavao, konsultovao stručnjake, išao na sve strane dok nisam savladao ovaj posao. U konjičkom klubu, koji je od moje kuće udaljen par stotina metara svakodnevno se dobija određena količina najkvalitetnijeg stajnjaka. Ja ga trpam u komore i redovno dodajem vodu. Nakon prerade lumbrihumus prosijavam, zavisno od potrebe, na  tri ili deset milimetara, kaže Gojko.

Uzorke lumbrihumusa Gojko Dardić nosio je na analizu u Banja Luku i Bihać. Rezultati su iznad očekivanja. Humus je ekstra kvaliteta, sa visokim udjelom hranjivih elemenata i mikroelemenata, idealnom ph vrijednošću i drugim parametrima u željenim granicama.

Gojko priprema humus za pakovanje

Upakovan lumbrihumus

Uskoro proširenje proizvodnje

Lumbrihumus koji ja proizvedem i koji je ispitan laboratorijski idealan je za cvjećarstvo, plasteničku proizvodnju ili uzgoj rasade.Vidi se to kad uzmete humus u ruke. On ima crnu boju, homogen je, bez primjesa. Ne dodajem ni treset, ni pijesak, riječ je o čisto organskom proizvodu, kaže Gojko.

U ovom poslu učestvuju Gojko i supruga Bosiljka, i još četvero ukućana. Uskoro će krenuti i proširenje proizvodnje.

-Dogovorio sam nedavno u Rogoljima sa Mlađom Gajićem, čovjekom koji ima svoje konje, da preuzimam konjski i ovčiji stajnjak. Uvjerio sam se da je ovo najkvalitetniji lumbrihumus u regionu i ne stajem. Idem dalje. Ovo je odlična prilika da povrtlarima, cvjećarima ili rasadničarima ponudim veće količine lumbrihumusa, a da na drugoj strani popravim penzionerski budžet, zaključuje Gojko Dardić, koji je rođen i odrastao u Donjim Karajzovcima, selu u Lijevče polju poznatom po najboljim povrtlarima u ovom dijelu naše zemlje.

U plastenicima uzgaja najkvalitetnije povrće

Gojko i Bosiljka Dardić koriste lumbrihumus i za svoje potrebe. U omanjim plastenicima na dunum okućnice proizvode ekstra kvalitetno povrće. Paprika i paradajz su potpuno zdravi, stabljike su dostigle i do dva metra u visinu.

-U moje plastenike ne ulazi prskalica sa pesticidima.  Radimo sve organski,zdravo, što je i vidljivo golim okom. Osim povrća uzgojili smo i stotinjak sadnica drveta katalpa, koje je idealno za parkove, dvorišta i dobru hladovinu. Evo , pogledajte, ja i moja Bosa upravo meljemo paradajz za domaći sos i kečap. Po boji se vidi da je sve kvalitetno, bez mrvice hemije. Tako je i sa feferonama koje uzgajamo i pripremamo za tradicionalni svinjokolj. Priznajem dok radimo i odmaramo se, jer  sve je u skladu sa prirodom.

Dardić u plasteniku

Gojko Dardić se u potpunosti posvetio ovome poslu. Nabavio je instrument koji automatski pokazuje vlažnost i kieslost humusa i zemljišta u plastenicima, odštampao je deklaracije za lumbri humus, u toku je i izrada separatora, koji će mu ubrzati i pojednostaviti posao.

U trenucima odmora proučava stručnu literaturu, pretače nove ideje u praksu i sve to u sedamdeset i trećoj godini, jer se kako kaže uz lagani rad i privređivanje osjeća znatno vitalnije i mlađe.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI