Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoGodišnji ciklus rastenja i razvića vinove loze

Godišnji ciklus rastenja i razvića vinove loze

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Životni ciklus svake biljke (čokota) naziva se ontogeneza i predstavlja period od sadnje do momenta odumiranja biljke (čokota) i traje 30 do 50 godina. Godišnji ciklus razvoja vinove loze odvija se kroz dva perioda a to su period vegetacije (7 mjeseci) i period zimskog odmora (5 mjeseci). U periodu vegetacije vinova loza ima listove, razvija lastare, cvasti, grozdove, obrazuje okca i pupoljke i donosi rod. Period zimskog odmora je vrijeme kada su svi životni procesi svedeni na minimum.

Period vegetacije odvija se kroz šest fenofaza razvoja:

  1. Kretanje sokova (suzenje loze)
  2. Kretanje okaca, rast lastara i cvasti
  3. Cvjetanje i oplođavanje
  4. Razvoj zelenih bobica
  5. Sazrijevanje grožđa
  6. Sazrijevanje lastara i opadanje lišća

Kretanje sokova (suzenje ili plač loze) manifestuje se tako što loza iz orezanih lastara ispušta sokove u vidu kapi (suza). Sok koji se izdvaja iz čokota je bistar, slabo kisele reakcije i sadrži oko 2% suvih materija (organiskih i mineralnih).

Početak fenofaze počinje najčešće krajem februara i početkom marta odnosno kada se zemljište oko korijena zagrije na oko 7-8°C. U južnijim vinogorjima ova fenofaza počinje ranije nego u sjevernim, a završava se kada novorazvijeni lastari i listovi preuzimaju sokove iz korijena. Kretanje sokova se nastavlja sve do kraja perioda vegetacije i intenzivnije je pri proljećnoj nego pri jesenjoj i zimskoj rezidbi. Ova fenofaza traje 10 do 16 dana u zavisnosti od klimatskih uslova sredine, fizičkih osobina zemljišta, sorte i lozne podloge.

U ovoj fenofazi razvoja čokota od radova u vinogradu možemo izdvojiti rezidbu na zrelo (završetak), popravku naslona u vinogradu, vezivanje stabla i lukova posle obavljene rezidbe, đubrenje azotnim đubrivima i proljećnu duboku obradu zemljišta. Od dopunskih mjera u ovom periodu treba obaviti kontrolu plodnosti zemljišta, popunu praznih mjesta u vinogradu i prekalemljivanje čokota.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI