Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoFarmeri u RS pomoću aplikacije prave optimalne obroke za goveda

Farmeri u RS pomoću aplikacije prave optimalne obroke za goveda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mljekarski sektor u Republici Srpskoj konstantno bilježi rast, a savremena oprema i tehnologija daju vjetar u leđa proizvođačima mlijeka da budu još konkurentniji na tržištu.
Zahvaljujući opremi za vještačko osjemenjavanje krava farmeri će povećati stada i proizvodnju, a “recept” za najkvalitetnije mlijeko će dobiti putem mobilne aplikacije.
Pomoćnik ministra za stručne usluge u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać rekao je da riječ o kvalitetnoj i skupoj opremi, koju su nedavno dobila 23 farmera u Srpskoj.
– U projektu, koji realizuju USAID i Vlada Švedske, učestvovalo je i resorno ministarstvo, pokazavši još jednom koliko je zainteresovano za razvoj mljekarskog sektora u Srpskoj. Mljekarski sektor je jedan od najbitnijih u poljoprivredi, zbog čega je veoma važno da obezbijedimo njegovu stabilnost i konkurentnost na tržištu – istakao je Bursać.
Dodao je da će ministarstvo i ubuduće podržavati ovakve projekte koji su značajni za cijeli agrarni sektor, jer stočarska proizvodnja troši 70% biljne proizvodnje.
– Resorno ministarstvo izdvaja značajna sredstva za mljekarski sektor kroz podsticaje. Samo za premije za mlijeko na godišnjem nivou izdvaja se više od 25 mil KM – rekao je Bursać.
Ministarstvo je u prethodnim godinama, podsjetio je Bursać, stabilizovalo isplatu ovog podsticaja, koja se obavlja svakog prvog u mjesecu, tako da proizvođači mogu da računaju na ovu podršku i da planiraju razvoj svoje proizvodnje.
– To nije jedina mjera. Sve mljekarske farme imaju pravo da se prijave i za mnoge druge vidove pomoći, između ostalog, za nabavku mehanizacije i izgradnju novih objekata – istakao je Bursać.
Viši stručni saradnik za EU integracije u oblasti stočarske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miljan Erbez kaže da je kroz ovaj projekat napravljena aplikacija za nadgledanje obroka.
– To je interaktivna platforma koja je dostupna putem pametnih telefona i računara, a cilj je da, uz obuku od nekoliko minuta, farmer zna na koji način može da napravi najoptimalniji obrok za proizvodnju mlijeka. To je nešto što je prije računato algoritmima i operacije su trajale sat vremena, a sad farmeri za deset minuta pomoću aplikacije mogu da naprave kalkulaciju za od pet do 50 litara proizvodnje, zavisno od broja grla u štali – kazao je Erbez.
Dodao je da je u okviru aplikacije napravljena i mala zanimacija za farmere, koji imaju mogućnosti da sa prijateljima podijele svoja iskustva.
– Takođe, uradili smo knjigu “Slobodan način držanja goveda”, koja je objavljena u 400 primjeraka. Knjigom od 200 strana obuhvaćena su najnovija istraživanja iz cijelog svijeta – rekao je Erbez i dodao da je cilj motivisati mlade da ostanu na selu.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da je nova oprema i te kako značajna za razvoj mljekarstva.
– Farmeri više neće morati da čekaju veterinara za vještačko osjemenjavanje goveda. Takođe, veoma je značajna i aplikacija za pametne telefone koja će farmerima pomoći da bez muke naprave optimalni obrok za goveda – rekao je Usorac.

Projekat

Direktor projekta Švedska/USAID “Farma dva” Bil Mejs rekao je da će oprema koja je uručena mljekarima, kao i obuka koju su prošli u prethodna dva mjeseca, doprinijeti da se mljekarstvo u Republici Srpskoj i BiH dalje modernizuje te da budu povećani količina i kvalitet proizvedenog mlijeka.
On je ocijenio da je situacija u mljekarskom sektoru u Republici Srpskoj dobra te da je poljoprivredna proizvodnja na dobrom putu razvoja kojim treba da nastavi i u budućnosti.
Izvor: glassrpske
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI