Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiEpidemija ptičje gripe se širi - eutanazirat će 53.000 purana i 6.000...

Epidemija ptičje gripe se širi – eutanazirat će 53.000 purana i 6.000 gusaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na farmi gusaka u Poljskoj i farmi purana u Mađarskoj prijavljena je pojava ptičje gripe, a riječ je o visoko patogenom soju virusa H5N8.

Nova pojava virusa ptičje gripe prijavljena je jučer u Poljskoj čime je od decembra u toj zemlji zabilježeno više od 10-ak slučajeva.

Šest hiljada gusaka na farmi je potrebno eutanizirati, a državna veterinarska inspekcija već je poduzela korake”, rekao je za reuters glasnogovornik regije Velikopoljska, Tomas Stube.

Soj ovog virusa je podvrsta visoko patogene ptičje gripe H5N8, koja predstavlja prijetnju i za ljudsko zdravlje.

Zabilježen je i slučaj ptičje gripe na mađarskoj farmi purana gdje će biti eutanizirano oko 53.500 purana. Virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, a u krugu od 10 km provjerit će se sva ostala poljoprivredna gospodarstva i uvesti ograničenje prometa.

Smrtnost među zaraženom peradi se povećala i pojavili su se klinički simptomi tipični za ptičju gripu, a vetarinari upozoravaju da se perad drži u zatvorenom prostoru kao i hrana kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama, piše farmer.pl.

Podsjećamo, prije oko dvije sedmice pričja gripa ovog tipa zahvatila je farmu purana u Poljskoj kada je eutanizirano oko 40.000 tih životinja zbog zaraze, a u opasnosti je bilo oko 350.000 poljske peradi.

Prošlomjesečnoj epidemiji peradi u Poljskoj, najvećem evropskom proizvođaču peradi, prethodila je epidemija 2017. godine. Mađarsku je zadnji puta pogodila epidemija 2016. godine kada je virus gripe ovog tipa harao Europom.

Izvor: Agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI