Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDruga strana legalizacije kanabisa: Mjere štednje i otkazi

Druga strana legalizacije kanabisa: Mjere štednje i otkazi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​Ulagači podržavaju smanjivanje broja radnih mjesta kod kanadskih proizvođača kanabisa, dok ova industrija ne postane profitabilna i stabilna.

Njihov stav je uslijedio nakon što su dvije najveće kompanije koje se bave uzgojem marihuane, Aurora Cannabis i Tilray, ove nedjelje najavile rezanje troškova.

Kanada je legalizovala kanabis u rekreacione svrhe 2018, ali je profit postao nedostižan za mnoge kompanije koje se njime bave, zbog viših cijena u odnosu na one sa “crnog tržišta”, ali i sporog proboja u inostrane zemlje.

Neki stručnjaci kažu da predviđaju istu sudbinu za sve kompanije, kao što je doživela “Aurora”, i da ne vide racionalizaciju, već napuštanje biznisa. Mnogi proizvođači, kao što su “Canopy Growth”, “Aurora”, “Tilray” i “Aphria”, munjevitom brzinom su se proširile na domaće i inostrana tržišta, jer je “kapital prije legalizacije” to dozvoljavao.

“Aurora” je objavila smanjenje troškova u visini od milijardu dolara i 500 otkaza, ali i preraspodjelu u svojoj upravi. “Tilray” je naveo da je radnu snagu smanjio za 10 procenata, odnosno 140 ljudi je kod njih ostalo bez posla.

Nedostatak profita nije iznenađujuć u novim industrijama, ali ovakva prolongirana situacija brine investitore. Prema pisanju Rojtersa, “Aurora” bi prije priče o troškovima, prvo morala skoro četiri puta da uveća kvartalnu prodaju, a “Tilray” da je duplira, prije nego najavi smanjenje.

Portparol prve kompanije kaže da trenutno donose “agresivne promene”, jer pređašnja struktura troškova nije bila usaglašena sa aktuelnim tržišnim uslovima. Na ovaj način, kroz mjere štednje i otkaze, nastoje da “pokriju” troškove, sve dok ne vide realan profit.

“Tilray”, koji očekuje profit do kraja fiskalne 2020. godine, do tada planira da premosti jaz dugovanja. Takozvani kratki prodavci stvorili su više od 60 miliona dolara profita na papiru u petak, nakon padajuće raspodjele kanabisa od strane kanadskih i američkih proizvođača, posebno “Aurore” koja je gigantski šerholder.

Sa druge kompanije koje su rasle usporeno, poput “Organigram Holdings”, sada mogu bolje da kontrolišu svoje troškove. Preveliko snabdevanje uzrokuje nedostatak tražnje za proizvodnju i preradu, što se odražava na prodaju.

Izvor: Nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI