Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDobra vijest za ratare u Srpskoj - podjela regresiranog dizela krajem mjeseca

Dobra vijest za ratare u Srpskoj – podjela regresiranog dizela krajem mjeseca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Isporuka regresiranog dizel-goriva, koje poljoprivrednici u Srpskoj plaćaju po cijeni nižoj od maloprodajne za 0,60KM po litru, počinje krajem mjeseca, a ratari ističu da “plavi dizel” stiže u pravo vrijeme jer se užurbano pripremaju za proljećnu sjetvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su podjelu regresiranog dizela tempirali za kraj marta jer u tom periodu počinje proljećna sjetva.

Jedan od prioritetnih zadataka u našem radu je vođenje odgovorne politike prema domaćim proizvođačima, tako da će ove, kao I prethodnih godina, poljoprivrednici “plavi dizel” dobiti u optimalno vrijeme kako bi troškovi sjetve bili manji – istakli su u resornom ministarstvu.

Naveli su da je javni poziv za distributere nafte i naftnih derivate u Srpskoj koji su željeli da učestvuju u prodaji regresiranog dizel-goriva zatvoren te da je prije isporuke goriva ostalo samo da potpišu sporazum o saradnji sa distributerima.

Spisak ovlašćenih benzinskih pumpi objavićemo na internet stranicama ministarstva, nakon čega zvanično isporuka goriva može da počne. Očekujemo da će to biti krajem mjeseca, najvjerovatnije 30.marta-naveli su u resornom ministarstvu.

Pojasnili su da pravo na regresirani dizel imaju registrovani poljoprivredni proizvođači te da je gorivo namjenjeno za potrebe proljećnih i jesenjih radova u ovoj godini.

Maksimalna količina goriva koju poljoprivrednici mogu preuzeti na benzinskim pumpama po nižim cijenama je 100 litara po hektaru zemljišta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI