Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDeficit agroindustrijskog sektora 2,4 milijarde KM

Deficit agroindustrijskog sektora 2,4 milijarde KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bosanskohercegovački agroindustrijski sektor zabilježio je u prošloj godini pad izvoza i povećanje uvoza, što je rezultiralo deficitom od 2,4 milijarde KM.

Smanjenju izvoza, prema podacima Vanjskotrgovinske komore  BiH (VTKBiH), doprinijelo je smanjenje u kategoriji mesa i mesnih proizvoda. To smanjenje se najvećim dijelom odnosi na prekid izvoza svježe rashlađenog goveđeg mesa u Tursku, što je rezultiralo smanjenjem od gotovo 70 posto u odnosu na 2018. godinu.

Također, smanjen je i izvoz živih životinja za 56 posto, žitarica i proizvoda mlinske industrije za 55 posto, šećera i proizvoda od šećera za oko 38 posto.

Iako je izvoz mlijeka porastao za 21 posto, iz VTKBiH pojašnjavaju da je nastavljen trend nepovoljne strukture vanjskotrgovinske razmjene. Naime, mlijeka i njegovih proizvoda smo izvezli u vrijednosti od 111,3 miliona KM, a top izvozna tržišta su zemlje CEFTA-e, s tim da i dalje uglavnom izvozimo sterilizirano mlijeko, mlaćenicu, kiselo mlijeko, pavlaku i kefir, koji imaju najnižu tržišnu vrijednost.

Istovremeno je porastao i uvoz mlijeka i njegovih proizvoda za 13,54 posto i ukupna uvezena vrijednost iznosi 185,8 miliona KM.

Rezultati analize vanjskotrgovinske razmjene piva za prošlu godinu i dalje pokazuju pad uvoznih cijena iz susjednih država (Srbija 54,76 KM/hl, Hrvatska 78,17 KM/hl, te Crne Gore 78,76 KM/hl), što domaće proizvođače dovodi u nepovoljan položaj. Pokrivenost uvoza izvozom bila je svega 2,3 posto.

( FENA)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI