Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDedić: Dodatnih 9 miliona KM za sjetvu, kreće isplata podsticaja

Dedić: Dodatnih 9 miliona KM za sjetvu, kreće isplata podsticaja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Predstavnici Vlade FBiH održavali su konferenciju za medije povodom epidemiološke situacije.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je, kao što je najavio prije nekoliko dana, krenuo danas u realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u Federaciji.

– Izuzetno je bitno da se Federacija BiH može tokom ovog perioda što više osloniti na domaću proizvodnju, poručio je Dedić.

U tom pravcu danas je Vlada FBiH usvojila izmjene Programa poticaja za ovu godinu.

– U odnosu na prvobitnih 500.000 KM obezbjeđeno je dodatnih 9,0 miliona KM za podršku sufinansiranju različitih programa pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne i jesenske sjetve. Iz ovih sredstava Ministarstvo će za sve poljoprivredne proizvođače koji su izvršili ili planiraju proljetnu sjetvu obezbijediti sufinansiranje troškova nabave sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, naveo je Dedić i dodao:

– Jesenska sjetva također će se organizirat uz osiguranje podrške i garanciju otkupa za Robne rezerve.

Od kantonalnih ministarstava zatražili smo da obezbijede svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Također, preporučili smo svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnine i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike, kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu od tri mjeseca od dana dospijeća u 2020. godini.

Današnjim Izmjenama Programa ukinuta su ranija ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizička lica, poljoprivredne obrte  i pravna lica. Proizvođači će imati pravo na dodatni poticaj za svako ostvareno povećanje proizvodnje.

– Obzirom da je trenutno ograničeno i kretanje građana i vrijeme rada administracije odlučili smo da sve rokove navedene u Programu prolongiramo za dodatnih 30 dana, navodi Dedić i dodaje:

– Pored toga Ministarstvo je obezbijedilo 10 miliona KM za početak isplate poticajnih sredstava slijedeće sedmice. Mnogi kantoni još nisu dostavili zahtjeve poljoprivrednika, tako da ih i ovom prilikom pozivam da u što kraćem  roku odrade svoj dio posla.

Naveo je da su pozvani svi nivoi vlasti da povećaju izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju iz svojih budžeta.

– S tim u vezi Ministarstvo je danas uputilo u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište kojih trenutno ima oko 20 miliona KM na računima privremeno do 30. Juna 2021. godine stavilo u funkciju kantonima za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi, kaže Dedić.

On je rekao da šta se tiče trenutnog stanja zaliha, u Federaciji BiH osigurane su dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu za proljetnu sjetvu.

– Obezbjeđene su dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca. Ministarstvo će omogućiti kontinuitet usluga svim subjektima prilikom uvoza repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju i izvoza poljoprivrednih proizvoda, rekao je Dedić i dodao:

– Ono što je važno još jednom ponoviti jeste da Federacija Bosne i Hercegovine raspolaže dovoljnom količinom hrane da prebrodimo ovaj period. Osim toga, Vlada Federacije BiH osigurat će nabavku dodatnih količina pšenice u Robnim rezervama Federacije BiH.

Realizacijom svih ovih mjera obezbijedit će se veća proizvodnja hrane u proljetnoj i jesenskoj sjetvi.

– Ministarstvo je odgovorno za realizaciju ovih mjera, ali očekujemo od poljoprivrednih proizvođača, kao i nadležnih organa vlasti na svim nivoima maksimalan angažman. Svima i svim nivoima vlasti, udruženjima, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima smo na raspolaganju 24 sata, zaključio je Dedić.

(Vijesti.ba)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI