Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDa li se ANTIBIOTICI nalaze u mesu i mlijeku

Da li se ANTIBIOTICI nalaze u mesu i mlijeku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Srbija je u samom evropskom vrhu po potrošnji antibiotika u medicini i liječenju ljudi, što jeste veliki problem ali mnogo veći, kojeg nismo ni svjesni, jeste unošenje tog lijeka putem hrane

Srbija je u samom evropskom vrhu po potrošnji antibiotika u medicini i liječenju ljudi, što jeste veliki problem ali mnogo veći, kojeg nismo ni svjesni, jeste unošenje tog lijeka putem hrane, jer se oni mogu naći u mesu, mlijeku, medu.

Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić kaže da najveći problem predstavlja upotreba antibiotika u stočnoj hrani, a oni se stavljaju u hranu da bi stoka bolje napredovala i da se životinje ne razboljevaju.

Nekada su antibiotici, podseća on, mogli da se koriste samo u lečenju životinja, nakon toga zna se period karence kada meso ili mleko lečene životinje ne sme da se koristi. Danas je situacija potpuno drugačija.

“Sada da im bude lakše i sigurnije oni male doze antibiotika stavljaju u stočnu hranu i ti antibiotici se deponuju u mesu i bakterije postaju otporne na njih. Potrošači koji unose takvo meso, unose i antibiotike”, pojašnjava on.

Stojšić naglašava da nas to može dovesti u situaciju da antibiotici ne djeluju kod banalnih infekcija, te da danas imamo mnogo primjera da ljudi umiru od sepse.

“Dešava se da kravama koje imaju upalu vimena daju antibiotike, ne poštuje se karenca već se mlijeko stavlja u promet te kod potrošača koji su alergični na antibiotike može doći do smrti”, pojašnjava on.

Sistem kontrole, nastavlja on, mora biti bolji, te se ne može ostaviti sve savjesti farmera i velikih proizvođača mesa, mlijeka koji rade po HACCP sistemu.

Takođe, uvoz jaja, piletine, svinjetinu, govedine, kako kaže, mora biti strogo kontrolisan i da nije dovoljno da je izvoznik iz EU i ima uveden HACCP.

Antibiotike zloupotrebljavaju i povrtari

Iz Uprave za veterinu kažu da su zloupotrebe antibiotika moguće kod uzgajivača stoke, ali povrtara koji gaje povrće, te da korištenje takve hrane može dovesti do antimikrobne rezistencije na antibiotike kod ljudi.

Kažu da sprovodeći propise iz Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o veterinarstvu i Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima u kontinuitetu prate promet i primenu lijekova kod životinja.

“Tim aktivnostima se preventivno deluje i kotroliše sistem bezbjednosti hrane koja se stavlja na tržište”, naglašavaju u Upravi.

Izvor: RTV

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI