Nedjelja, 14 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDa li će proizvođači duvana odustati od ugovorene proizvodnje za 2020. godinu?

Da li će proizvođači duvana odustati od ugovorene proizvodnje za 2020. godinu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Organizatori proizvodnje duvana Semberije i Posavine održali su sastanak sa proizvođačima na temu – da li će krenuti u proizvodnju duvana u ovoj godini, javlja RTRS.

Opterećeni su velikim i, kako kažu, nepravednim milionskim nametima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja, prema njihovom mišljenju, obračunava i duži ih za nešto što nije urađeno. Ukoliko ne dođe do poništavanja štetnih odluka, najavljuju mirne proteste.Odlukom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, organizatori i proizvođači duvana dovedeni su u situaciju da u potpunosti obustave proizvodnju.

– Prošle godine sam smanjio proizvodnju i nažalost, mislim da je posve prekinem, jer je ova situacija postala bezizlazna – ističe Mirko Mitrović, proizvođač duvana iz Donjeg Žabara.

– Oni kažu: koliko ste dali sjemenki proizvođaču toliko se moralo predati duvana, te za sav duvan koji po toj računici nije predao, obračuna se PDV. Koliko tu sve uslova ima da ta sjemenka dođe do biljke i da se osuši, ubere, i proizvede taj duvan, to je stvarno van svakog zdravog razuma – kaže proizvođač iz Pučila kod Bijeljine Branimir Andrić.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je fakturisala porez u milionskom iznosu organizatorima proizvodnje na području Semberije i Posavine. Oni smatraju da su te odluke potpuno neosnovane i neutemeljene u zakonima, i nešto što se nije dogodilo za prethodnih 100 godina iskustva struke kada je u pitanju proizvodnja sirovog duhana sa kooperantima.

U ovakvoj situaciji organizatori su prinuđeni da obustave proizvodnju, a prema njihovim riječima, ovo je interes velikih koorporacija, sa izgovorom da su to mjere kojima žele suzbiti crno tržište.

U toku je žalbeni postupak u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a organizatori proizvodnje se nadaju da će se doslijedno primjenjivati Zakon o duvanu, te da će sporne odluke biti poništene. Ukoliko se ne ponište, 8. februara će organizovati protesti.

Izvor: RTRS
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI