Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiČišćenje ribe u svega nekoliko minuta - Veoma brz i efikasan način

Čišćenje ribe u svega nekoliko minuta – Veoma brz i efikasan način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čišćenje ribe – Ukoliko ne znate kako da pravilno, ali istovremeno brzo i efikasno očistite ribu, poslušajte savjete u videu u nastavku teksta.

On temeljno skida krljušt i potom nožem otvara ribu kako bi izvadio iznutricu. Napominje da je najvažnije lijepo izvaditi škrge koje u sebi zadržavaju mulj i pijesak. Ribu je potom potrebno temeljno oprati i spremna je za dalju pripremu.

Velik broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj prehrani riba i plodovi mora zauzimaju važno mjesto, dugovječniji. Riba je glavni predstavnik mediteranske ishrane koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje.

Pročitajte: Koja riba ima najmanje kostiju?

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline često se opisuju kao dragocjene masnoće zbog povoljnog djelovanja na zdravlje, a u prvom redu čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.

Riba sadrži dvije posebno važne omega-3 masne kiseline – EPA i DHA koje dokazano doprinose normalnoj funkciji srca. Da bi se postigao blagotvoran učinak nužno je unijeti barem 250 mg EPA i DHA dnevno što se lako postiže redonim, umjerenim unosom ribe.

Mnogi pozitivni učinci konzumacije ribe prvenstveno se povezuju uz omega-3 masne kiseline, no osim toga riba je izvrstan izvor proteina. Istraživanja su pokazala kako proteini ribe sadrže bioaktivne peptidekoji imaju potencijalan preventivni učinak na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Važno je napomenuti kako je riba niskokaloričan izvor visokovrijednih proteina pa se preporuča osobama na redukcijskim dijetama te sportašima.

Uz proteine, riba obiluje vitaminima B skupine (B3, B6 i B12), te magnezijem, fosforom i kalijumom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI