Nedjelja, 26 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČišćenje ljekovitog i začinskog bilja nakon branja

Čišćenje ljekovitog i začinskog bilja nakon branja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedan od najvažnijih uslova da se dobije dobra sirovina i povoljna cijena je čišćenje i pakovanje ljekovitog i začinskog bilja.

Tako se stiče povjerenje kupaca i potrošača. Čišćenje je prva operacija primarne prerade ljekovitog bilja. Odmah poslije žetve (berbe) sirovina se donosi na mjesto gdje se čisti.

iKod sjemena većine kultura čišćenje se obavlja poslije sušenja, a može se izostaviti kod ručnog sakupljanja sjemena i zelenih biljnih organa (list i herba).

Dodatno čišćenje se koristi kod zelenih dijelova biljke prije pakovanja, zbog mehaničkog rada i usitnjavanja (drobljenja) sirovine. Tu se odstranjuju usitnjeni dijelovi biljke koji se ili odbacuju ili se koriste za druge namjene. Korijen se odmah nakon vađenja čisti od bočnih korjenova, zemlje i pere u hladnoj vodi.Neki se ljušte i seku na veće ili manje komade i tako suše.

Pročitajte: Koji tip zemljišta odgovara određenim vrstama ljekovitog bilja?

Zeljasti delovi (herba) – kod ručnog branja sirovina je dosta čista, ali je ipak treba prekontrolisati.

Kod cvjetova treba obratiti pažnju na cvjetove drugih biljaka i odstranjivati ih, Čišćenje ploda zavisi od namijene. Uglavnom treba odstraniti zelene, oštećene, zaražene ili trule plodove.

Sjeme se lakše čisti nakon sušenja, krupnije odmah nakon žetve, a ponekad je potrebno i oprati sjeme prije sušenja. Odstranjivanje nečistoća je veoma važna operacija pri radu sa ljekovitim biljem ne samo zbog kvaliteta droge već i radi lakšeg čuvanja.

Autor: Gavrilović Olivera, psss.rs

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

blitva

Hladna salata od blitve za vrele dane koji stižu

Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mjesto i u našem jelovniku. Blitva je zdrava, ukusna, lako se gaji,...