Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img

Čaj od sjemenki dunje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi vijekovima. Prije svega za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Zahvaljujući taninu i sluzi, dunje povoljno djeluju na rad crijeva i sprječavaju infektivne bolesti. Pektin utiče na kardiovaskularni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunja se može jesti svježa, ali ne prija svima jer je opora, pa se savjetuje da se od nje prave sokovi, kompoti i sirupi, koji su jednako djelotvorni u ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Plod dunje obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Pročitajte: 6 NARODNIH LIJEKOVA OD DUNJE – Sokom, čajem i plodom ove voćke, liječili su se naši preci!

Čaj od sjemenki dunje

Najdjelotvorniji dio dunje su sjemenke od kojih se pravi čaj, jer kada odstoje u vodi, sjemeke ispuštaju sluz koja rješava probleme sa kašljem i čisti disajne organe. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, a bogate su i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Za prirpemu čaja od dunje potrebno je da sjemenke dunje prelijete ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoje i nakon toga popijete čaj.

Pročitajte: Liker od dunje sa i bez šećera – Oduševiće i najzahtjevnije goste

Sok od dunje

Sok od dunje pomaže kod kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože. Takođe, može i da pomogne kod obilnih menstruacija.

Da biste pripremili sok od ovog voća, za početak operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih potom procijedite kroz gazu. Sok popijte odmah, jer brzo oksidiše i najbolje je da ga pijete prije jela.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI