Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaČaj od kore pomorandže - Priprema i ljekovitost

Čaj od kore pomorandže – Priprema i ljekovitost

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kora pomorandže je možda i lekovitijia od samog ploda

Većina baca koru od pomorandže, a to je velika greška. Mnogi nisu svjesni da je sama kora bogata vitaminima i mineralima i drugim hranjivim materijama koja imaju neverovatna ljekovita svojstva.

U kori ima 200 puta više vlakana nego u samom plodu, ali i dva puta više kalcijuma, 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata. U kori pomorandže nalazi se vrlo mala količina masti, dok holesterola i natrijuma uopšte nema.

Možete koristiti svježu koru ili je osušiti i od nje napraviti čaj. I jedna i druga varijanta donose puno benefita i ljepoti i zdravlju cijelog organizma.

Evo za šta je sve dobra kora pomorandže:

1. Štiti srce

Čaj od kore pomorandže će zaštiti srce tako što reguliše nivo krvnog pritiska, a on je jedan od najčešćih krivaca za srčane bolesti.

2. Jača imunitet do maksimuma

Dobro je poznato da pomorandža zbog velike količine vitamina C pogoduje imunitetu. Baš kao i sam plod i čaj od pomorandžine kore će jednako povoljno delovati na imunitet, zaštititi vas od prehlade, glavobolje, oterati hronični umor.

Pored vitamina C, u kori se u velikim količinama nalazi i vitamin A, koji takođe jača značajno imunitet.

3. Ima protivupalna svojstva

Zvuči nevjerovatno, ali narandžina kora sprječava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protivupalna svojstva i u organizmu djeluje veoma slično kao industrijski lijekovi kojima je cilj da suzbiju zapaljenske procese u ljudskom tijelu.

4. Ublažava respiratorne probleme

Ukoliko jedete svježu koru pomorandže, razbićete sekret i očistiti pluća. Mnogim istraživnjima je dokazano da je kora vrlo efikasna u liječenju respiratornih tegoba. Ublažava simptome astme, bronhitisa, a vjeruje se i da uništava ćelije raka pluća.

5. Uništava loš zadah 

Žvakanje kore od pomorandže će omogućiti da se vrlo brzo otarasite neprijatnog zadaha i izbijelite zube.

6. Popravlja stanje kože

Pomiješajte izrendanu koru pomorandže i malo meda i nanesite na lice. Ova maska će izjednačiti ten i vratiti koži elastičnost i sjaj.

PRIPREMA ČAJA OD KORE NARANDŽE

Priprema ovog napitka je krajnje jednostavna. Prije nego što upotrebite koru, potrebno je da je dobro operete.

Rastvorite kašiku limunovog soka i kašiku sirćeta u šolji vode, pa potopite pomorandžinu koru, kako biste efikasno uklonili sve štetne materije.

Nakon toga čuvajte koru na tamnom mjestu dok se ne osuši. Za to će biti potrebno nekoliko mjeseci. Osušenu koru onda možete koristiti za pripremu čaja.

Osušene kore prelijte toplom vodom i ostavite da ostoje 3-5 minuta.  Nakon toga uživajte u odličnm ukusu ovog čaja.

Izvor:Stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Pravi razlog zašto se narandže prodaju u crvenim mrežicama!

ODLIČNA IDEJA: Sipajte ulje u koru narandže i gledajte kako nastaje magija!

10 načina da iskoristite koru narandže u domaćinstvu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI