Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBudućnost poljoprivrede : Meso i povrće proizvedeno u laboratoriji

Budućnost poljoprivrede : Meso i povrće proizvedeno u laboratoriji

Broj ljudi na planeti Zemlji ubrzano raste što zahtjeva i veće površine gde će moći da se uzgajaju nove biljne kulture i životinje. Zbog toga mnogi naučnici rade na inovativnim rešenjima koja će drastično promijeniti način na koji se proizvodi hrana u budućnosti.

Memfis Mits je jedna od kompanija koja se bavi proizvodnjom mesa, ali bez ubijanja životinja. Oni koriste matične ćelije životinja kako bi uzgajali svoje meso. Na taj način mogu da povećaju rast ćelija i određuju koliko će masnoće sadržati.

Ovaj proizvod ima ukus pravog mesa, ali se sastoji od raznih antibiotika, patogena i brojnih štetnih sastojaka. Trenutno proizvode govedinu, svinjetinu i perad, a očekuju da će kroz pet godina biti spremni za masovno tržište.

S druge strane, nove tehnologije mijenjaju i proizvodnju povrća, tako da sada poljoprivredne farme „niču“ usred gradova, tačnije – u velikim halama. Takvom tehnologijom se može proizvesti 100 puta više hrane nego na klasičnim farmama, uz 95% manje vode i bez upotrebe pesticida.

Povrće se u ovim halama proizvodi u potpuno kontrolisanim uslovima svih 365 dana u godini, uz gomilu senzora koji prate svaki detalj proizvodnje hrane. Uz to, pošto se proizvodi u gradu, kao što je u slučaju jedne firme u Njujorku, svježa hrana stiže za manje od jednog dana do kupaca.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

mačke koje spavaju

Pet činjenica o mačjim šapicama koje morate znati

Nema mačkoljupca koji prosto nije oduševljen šapama svog ljubimca (okej, možda čak i malo opsjednut). Mačje šape su jedan od najslađih prizora, naročito kada...