Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoBruceloza - Kako se boriti protiv ove bolesti?

Bruceloza – Kako se boriti protiv ove bolesti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U prethodnom periodu na području opština Nevesinje i Gacko, bili  smo  svjedoci pojave bruceloze, zarazne bolesti prvenstveno životinja, koja spada u red zoonoza – bolesti koje se sa životinja prenose i na čovjeka.

Ipak, bruceloza se najviše pojavljuje kod ovaca i koza. Širi se hranom i vodom koje su kontaminirane uzročnicima. Inficirane životinje izlučuju uzročnike posteljicom odnosno fetusom, mlijekom  i mokraćom.

Glavni simptom je pobačaj i on uslijedi u tri do pet mjeseci gravidnosti, a zaostala posteljica poslije pobačaja smatara se komplikacijom uz koju često dolazi i do sterilnosti. Ne rijetko se smanji i količina mlijeka. Blagovremeno otkrivanje ove bolesti izuzetno je važno iz higijenskih razloga kako se ne bi zarazili i ljudi.

Pročitajte: Kako treba da izgleda objekat za ovce?

Liječenje se ne sprovodi, a sva zaražena grla se prisilno kolju pri čemu se meso može koristiti samo uz prethodnu sterilizaciju. Ako je u nekom stadu veliki broj oboljelih grla, čitavo stado se mora ukloniti i obnoviti dezinfekcija.

Nomadsko ovčaranje je pojava po kojoj smo jedinstveni u Evropi ali predstavlja i poseban problem kada je bruceloza u pitanju. To je problem na koji veterinari stalno ukazuju ali je tradiciju teško napustiti.

Ovčari na svom putu od brdsko-planinskih do ravničarskih krajeva nerijetko pređu i po dvadesetak opština  pri čemu ih niko ne zaustavlja, iako postoje propisi o zabrani nomađenja. Bolest se u zdrava stada najčešće unosi kupovinom bolesnih životinja i veoma se brzo širi. Širenju pogoduje loša ishrana i nehigijenski način uzgoja.

Pročitajte: Jagnjenje ovaca i postupak pri jagnjenju

Prodaja ovaca i jagnjadi kupcima  u drugim opštinama  je uobičajena praksa, s tim da životinje često nemaju nikakvu prateću dokumentaciju o njihovom zdravstvenom stanju  tako da  kupci često ne znaju ni od koga su ih kupili, pa ako se kasnije bolest otkrije, gotovo je nemoguće pronaći ovčara iz čijeg je stada oboljela životinja,  jer je on do tada već stigao na neku drugu lokaciju.

Takođe nomadi pored puteva i na njivama ne rijetko ostavljaju uginula grla i druge uzročnike bolesti, pa je zaista vrijeme da se o problemu nomađenja povede više računa i donesu neka prihvatljiva rješenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI