Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBrendiran drvarski mućeni pekmez od drenjine

Brendiran drvarski mućeni pekmez od drenjine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Drvarčanima koji se bave preradom drenjine u subotu je uručeno rješenje o registraciji drvarskog mućenog pekmeza od drenjine, čime je ovaj proizvod zvanično brendiran.
Rješenje o registraciji proizvoda predsjednici Udruženja Budi zdrav ko dren Jovanki Sabljić uručio je Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH tokom 20. privredno-turističke manifestacije “Dani drvarske drenjine”.Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je brendiranje mućenog pekmeza od drenjine velika stvar za sve njegove proizvođače sa područja Drvara.

– Sertifikat koji su Drvarčani dobili je priznat i u EU, što znači da se pekmez može praviti jedino u Drvaru i nigdje više pod tim nazivom – rekao je Pašalić.

Pašalić je najavio da će se u narednom periodu raditi na tome da se zaštiti i rakija drenja.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić je, povodom 20 godina manifestacije “Dani drvarske drenjine”, uručila zahvalnice svim izlagačima proizvoda od drenjine i novčano nagradila tri štanda za kategorije – raznovrsnost proizvoda od drenjine, najuređeniji štand i štand koji je imao najveću suvenirsku ponudu.

Runić je uručila zahvalnice i Radio Drvaru, AKUD-u Mira Lukač iz Drvara i Udruženju Budi zdrav ko dren koje je radilo na projektu brendiranja mućenog pekmeza od drenjine.

Zahvalnice su dodijeljenje i Agenciji za bezbjednost hrane i ministru Pašaliću, te Zoranu Pećancu koji je jedan od osnivača “drenjijade”.

– Drvar je poznat po drenjini, drenjina je ambasador Drvara. Ove godine smo sa ponosom obilježili 20 godina postojanja. Ponosna sam na sve naše vrijedne domaćine zahvaljujući kojima se daleko čulo za proizvode od drenjine – rekla je Runić.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI