Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBosni i Hercegovini odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju

Bosni i Hercegovini odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Kako se saznaje iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Evropska komisija je na današnjoj sjednici stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju.

Saznaje se da bi u narednim danima Kancelarija za veterinarstvo BiH trebao izvršiti popis kompanija koje će biti uvrštene na listu izvoznika pilećeg mesa za EU.

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra 2018. godine te je u preliminarnom izvještaju dao pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u EU uz samo jednu preporuku koju je Kancelarija za veterinarstvo zajedno s izvoznim objektima već ispoštovao, a radi se o pregledu trupova pilećeg mesa neposredno nakon klanja.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je najavljivao ovu odluku Evropske komisije, ranije je naveo kako BiH ima najmanje 10 ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti pileće meso u zemlje Evropske unije.

Izvor: Klix

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...