Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBIODINAMIČKA poljoprivreda zaživjela i kod nas!

BIODINAMIČKA poljoprivreda zaživjela i kod nas!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biodinamička poljoprivreda, u svijetu vrlo popularna i perspektivna, kod nas još nepoznanica. Prve iskorake u ovoj oblasti prave u Centru za ekonomski i ruralni razvoj u Krnetama kod Laktaša.

Biodinamička poljoprivreda je poseban vid organske poljoprivrede, koju je razvio čuveni austrijski filozof, naučnik i pisac dr Rudolf Štajner, početkom 20. vijeka. Ovaj vid poljoprivrede uključuje upotrebu specifično izrađenih sredstava na prirodnoj bazi, koji utiču na ubrzano poboljšanje plodnosti zemljišta, kao i na povećanu mikrobiološku aktivnost.

U Centru za ekonomski i ruralni razvoj kroz robnu marku Domestika već primjenjuju načela dinamičke poljoprivrede. Prvi rezultati sa košarama povrća, koje prodaju putem interneta, su ohrabrujući.

Biodinamička poljoprivreda bilježi trend rasta u svijetu. Od zemalja bivše Jugoslavije, za sada, najrazvijenija je u Hrvatskoj.

Ljudi koji su se opredijelili za biodinamičku poljoprivredu nisu motivisani visokim prinosima gajenih kultura, niti isključivo “isplativošću” uloženog truda. Prije svega, žele da sprovedu u praksi jednu drugačiju životnu filozofiju – povratak stoke na pašnjake, mlijeko bez hemikalija i vještačkih hormona, stajsko đubrivo u kojem se nalazi sve što je potrebno zemlji da bi iz nje nikli zdravi usjevi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI