Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBiH je uvezla nevjerovatnih 316,8 miliona KM voća i povrća

BiH je uvezla nevjerovatnih 316,8 miliona KM voća i povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prošle godine smo uvezli 50 miliona maraka više poljoprivrednih proizvoda nego 2018.

osna i Hercegovina uvezla je prošle godine nevjerovatnih 316,8 miliona KM voća i povrća. Od toga je za povrće izdvojeno 107,3 miliona maraka, dok je vrijednost uvoza voća iznosila 209,5 miliona KM.

Godinu prije, ukupna vrijednost bila je 275 miliona KM. Tako, umjesto da proizvodimo, mi uvozimo, plaćamo skupo i nekvalitetno, jedemo bijeli luk iz Kine, italijanske kruške, pa čak uvozimo i jabuke, šljive, kupus i krompir, koji su nekad bili zaštitni znak naših poljoprivrednika.

Mnogo skuplje

Nastranu što se o kvalitetu naših proizvoda mogu napisati knjige, ali činjenica je da mnogo skuplje plaćamo uvezeno od domaćeg.

Na to godinama upozoravaju domaći proizvođači  i nerado, teška srca priznaju da su izgubili bitku sa stranim tržištem.

Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika po ko zna koji put podsjeća na nebrigu države o poljoprivrednicima, male poticaje, nedovoljnu zaštitu poljoprivredne proizvodnje…

– I kada će, onda, naši proizvođači biti konkurentni? Kad se uzme u obzir visina podsticaja i podrška države, dolazi se do činjenice da poljoprivrednici rade džabe. Zato je mlijeko iz regiona znatno jeftinije od našeg – kaže Bićo.

No, nada se da će biti bolje, jer je poljoprivrednicima tokom godine, kako ističe, obećano da će više novca biti izdvojeno za njih.

– Sada ostaje da vidimo kako će taj novac biti raspoređen – kaže Bićo.

Loša statistika

Osim rekordnog uvoza, Vanjskotrgovinska komora BiHu prošloj godini u oblasti agroindustrije bilježi i pad izvoza za čak sedam posto. Stručnjaci zato zaključuju  da uvozimo čak više od 90 posto hrane koju jedemo.

Nahraniti sebe

Marin Bago iz Udruženja potrošača Mostar navodi da je uvoz proizvoda koje i sami znamo uzgojiti, odavno postao destabilizirajući faktor.

– Kada su u pitanju hrana, proizvodnja i poljoprivreda, na niskom smo nivou, pa čak i kadase o tome diskutira. Moramo taj problem riješiti kako bismo, prije svega,  nahranili sebe kvalitetnom hranom – ističe Bago.

Izvor: Avaz

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI