Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBiH će uskoro izvoziti meso ovaca i goveda u Maleziju

BiH će uskoro izvoziti meso ovaca i goveda u Maleziju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bosna i Hercegovina uskoro bi trebalo da dobije i dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uslovi koje je ta zemlja tražila.

To je rečeno danas, 26. septembra, na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismailom.

– Zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH su, na traženje malezijske strane, već podnijeli. Mi imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo sa EU nego i sa Turskom i Rusijom – naglasio je ministar Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli sa izvozom mesa na ovo značajno tržište. Malezija naime 80% mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja.

Dogovoreno je i preduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Na sastanku je konstatovano da ukupna saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. Godišnje Bosnu i Hercegovinu posjeti oko 20.000 malezijskih turista.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...