Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoBez pravilne rezidbe i navodnjavanja u budućnosti možemo zaboraviti na uzgoj maslina

Bez pravilne rezidbe i navodnjavanja u budućnosti možemo zaboraviti na uzgoj maslina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kolumnista Maslinara Sinaj Bulimbašić ističe kako bez pravilne rezidbe i navodnjavanja u budućnosti možemo zaboraviti na uzgoj maslina.

Klimatske promjene na jadranskom priobalju i na ostrvima iz godine u godinu sve više otežavaju uzgoj masline, a istraživanja nam predviđaju daljnja znatna povećanja temperature i sve više sušnih razdoblja. Budućnost uzgoja maslina u uzmorskoj Hrvatskoj zavisi od mjera prilagodbe, obaveznom navodnjavanju, promjeni agrotehničkih mjera i povećanju svijesti maslinara o mogućim posljedicama.

Pročitajte: Trulo korijenje starih maslina može upropastiti nove

Navodnjavanje je obavezno

Iako je maslina jedno od najotpornijih stabala, upravo zbog nadolazećih promjena moramo obezbijediti obvezno navodnjavanje, odnosno izgradnju cisterni u maslinicima radi sakupljanja kišnice. Maslina u suši odbacuje cvijet, list i na kraju plod, a ako plod i ostane, randman ulja u njemu je minimalan.

Nedostatak vode već od zametka vidi se u opadanju plodova, oni se smežuraju, a udio masnih kiselina u ulju mijenja se pod utjecajem nedostatka vlage u plodu. Na urod maslina najviše utiče vrijeme vegetacije, količina rodnosti, temperatura tokom sazrijevanja ploda, količina oborina posebno u avgustu, te vrijeme berbe.

Hrvatska spada među tri zemlje u EU s najvećim udjelom šteta od ekstremnih vremenskih nepogoda, a posebno se to ogleda u činjenici da u posljednjih sto godina maslina u prosjeku cvjeta sedam dana ranije nego ranijih godina. Ne samo da masline ranije cvjetaju, nego i plodovi masline sazrijevaju ranije i to u prosjeku od sorte do sorte i od položaja i po petnaest dana ranije, a to obično znači i manji prinos.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI