Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiApel gradjanima da meso kupuju u odobrenim objektima - U SRBIJI OBOLJELO...

Apel gradjanima da meso kupuju u odobrenim objektima – U SRBIJI OBOLJELO SEDMORO

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Resorno ministarstvo i Uprava za veterinu Srbije, apelovali su na ljude da meso i proizvode od mesa kupuju isključivo u odobrenim objektima. Svinjsko meso iz porodičnog gazdinstva u Starim Banovcima izvor je zaraze trihinelozom od koje je oboljelo sedmoro ljudi.

Protiv odgovornih biće podnijete krivične prijave, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Vanrednom kontrolom veterinarske inspekcije u tom mjestu utvrđeno je prisustvo larvi parazita trihinela spiralis, izazivača zarazne bolesti trihineloze, od koje je oboljelo sedam osoba.

„Životinje su zaklane na nepropisan način u objektu mesare Darka Dražete iz Starih Banovaca koji, inače, nije odobren u Upravi za veterinu za djelatnost klanja životinja“, piše u saopštenju. Oko 80 kilograma mesa povučeno je iz prometa, a resorno ministarstvo i Uprava za veterinu apelovali su na ljude da meso i proizvode od mesa kupuju isključivo u odobrenim objektima. Prisustvo trihinele spiralis u mesu izaziva kod ljudi trihinelozu, koja je parazitska bolest, a praćena je povišenom temperaturom, jakim bolovima u mišićima i oticanjem lica.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI