Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaAnton Saček pravi luksuznu čeku za odmor od poljoprivrede, lov, ribolov i...

Anton Saček pravi luksuznu čeku za odmor od poljoprivrede, lov, ribolov i uživanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veoma je maštovit Anton Saček, mještanin Bok Jankovca, koji potiče iz vrijedne i čestite porodice, u kojoj su svi dobri majstori, lovci ili ribolovci.

Pored parcele poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje, Anton, ili Tona kako ga zovu prijatelji, počeo je izgradnju neobične – luksuzne čeke.

Prvo je trebalo urediti put, koji samom obalom Save vodi do mjesta za izgradnju. Potom raskrčiti nepregledno šiblje i poravnati teren.

-Sve sam to uradio sa  velikom voljom. Pomagali su mi mkoji prijatelji i komšije, najviše Nebojša Račić.Sam sam nacrtao po vlastitoj zamisli izgled čeke. Površina joj je 24 kvadratna metra, kao manjeg jednosobnog stana, kaže uvijek nasmijani Tona.

Prelijep pogled sa čeke  pruža se prema stotinjak metara udaljenim slavonskim šumama, rijeci Savi koja na tom mjestu pravi dvostruku krivinu, ali i prema lijepo uređenim parcelama. Tona kaže da je do sada u čeku uložio već pet hiljada maraka.

-Nosive stubove sam pravio od bagrema,pod od fosne,stepenice od jasena, a gore sam koristio oblice , lijepljene drvene ploče i druge materijale.Krov je izolovan i pokriven plastificiranim limom. Polovina čeke je zatvorena, a drugih 12 kvadrata je kao terasa u prirodi, namijenjeno za odmor i uživanje. Podignuta je dovoljno da i pri najvećem vodostaju ne može biti ugrožena, kaže Anton Saček.

Objekat bogat elektronikom

U zatvorenom dijelu objekta  ima dovoljno mjesta za peć, sto, stolice i mali ležaj. Zanimljivo je da je sve opremljeno elektrikom i elektronikom.

-Postavio sam LED rasvjetu i unutra i vani. Kad se sve sabere riječ je o snazi od 150 vati, što je kao jedna sijalica kojom žene griju piiliće. Unutra je lijepo izvedena komandna tabla sa prekidačima i obični akumulator za rasvjetu. Uskoro dobijam i kamere, koje će biti povezane sa mobilnim telefonom, tako da ću u svako doba pratiti zbivanja oko ovoga objekta , kaže Saček.

Saček vrstan lovac i ribolovac

Anton je odličan lovac. Ima vrhunske kerove i to im je porodična ljubav. Njegov sinovac Mario , koji živi u Austriji, takođe je veliki zaljubljenik u lov, prirodu i lovačke pse, i sa svojim psima osvaja nagrade na mnogobrojnim izložbama u regionu.

Volimo raditi, ali volimo i prirodu, lov, ribolov i druženje. Obično idem u lov sa Miodragom Račućem, zvanim Knez. Volim mu pokazati lovne vještine i svaki put sam bolji od njega, kroz smijeh kaže Anton Saček, uvijek nasmijani i raspoloženi  Jankovčanin, o kome i komšije i prijatelji  pričaju biranim riječima.

Anton je obećao da će po završetku izgradnje čeke, a preostali su finalni radovi na izolaciji zidova i podova, prirediti pravi piknik za svoje prijatelje. Taman će i kukuruzi biti do tada obrani i smješteni na sigurno, radovi u poljoprivredi jenjati, a nepregledna ravnica ukazati na sve strane. Biće dovoljno vremena i za lov, prirodu i druženje.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI